ΠΑΛΑΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η Κ.Υ.Α. "Ατομικός ιδιωτικός οπλισμός υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης".

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 29/05/2006
Αρ. Πρωτ.: 318
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062985
website: www.poyef.gr
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΠΡΟΣ: Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης

 

ΘΕΜΑ: Ολοκληρώθηκε η Κ.Υ.Α. "Ατομικός ιδιωτικός οπλισμός υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης".

 

Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Είμαστε, λοιπόν, στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στα σωματεία και στο σύνολο των συναδέλφων, ότι ολοκληρώθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως "Ατομικός ιδιωτικός οπλισμός υπαλλήλων εξωτερικής Φρούρησης καταστημάτων κράτησης".
Τα αιτήματα που έχουν επιλυθεί και συμπεριλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση, είναι σ' όλους σας γνωστά καθώς έχουν προκύψει μέσα από συναδερφική τριβή και υπηρεσιακό καθήκον, έχουν δε επικυρωθεί από τα διοικητικά συμβούλια της ομοσπονδίας μας. Ωστόσο, κρίνουμε χρήσιμο να κάνουμε ιστορική αναδρομή της απόφασης.
Με το άρθρο 2 του Ν. 3388/05 "θέματα εξωτερικών φρουρών", που ψηφίσθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, θεσμοθετήθηκε το δικαίωμα των Εξ. Φρουρών να προμηθεύονται ατομικό ιδιωτικό οπλισμό. Στα τέλη του ιδίου μηνός το Υπουργείο Δικαιοσύνης, απέστειλε σχέδιο της Κ.Υ.Α. στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Υ.Δ.Τ.), το οποίο έκανε τρεις μήνες να απαντήσει. Για τους λόγους που το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως κράτησε αυτή τη στάση μπορούν να γίνουν μόνο εκτιμήσεις, όπως:
α) η υπηρεσία μας είναι η μοναδική δημόσια υπηρεσία που απέκτησε δικαίωμα αγοράς και οπλοφορίας ατομικού όπλου (!) και αυτό δημιούργησε κάποια αμυντικά σύνδρομα στην ΕΛ.ΑΣ.,
β) οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υ.Δ.Τ. συμφωνούσαν στην υπογραφή της απόφασης, αλλά επιζητούσαν ο χρόνος οπλοφορίας να είναι αυστηρά ο χρόνος υπηρεσίας, δηλαδή το όπλο να παραδίδεται αμέσως μετά το πέρας της βάρδιας. ¼ταν είδαν ότι αυτό δεν ήταν αποδεκτό, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν την έκδοση της απόφασης και
γ) διαφωνούσαν με την απογαλάκτωση της υπηρεσίας μας, από την ΕΛ.ΑΣ. και ειδικά με την διάταξη που προβλέπει την έκδοση της άδειας οπλοφορίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η Κ.Υ.Α. είναι αναλυτική και μάλλον δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην εφαρμογή της, ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποιες λεπτομέρειες. Πάντως, σε κάθε περίπτωση μελετήστε διεξοδικά την Κ.Υ.Α. και ότι απορίες έχετε γνωστοποιήστε τις στην Π.Ο.Υ.Ε.Φ. ώστε να απαντηθούν άμεσα.
 • Πότε μεταφέρουμε το όπλο.
 • Το όπλο μεταφέρεται:
 • α) στον χρόνο της υπηρεσίας,
 • β) τον χρόνο μετάβασης στην οικεία και αντίστροφα,
 • γ) στον χώρο εκπαίδευσης και στον χρόνο μετάβασης από την οικεία στο σκοπευτήριο και αντίστροφα. Αν η εκπαίδευση είναι αυτόβουλη τότε απαιτείται προηγουμένως η προμήθεια βεβαίωσης από την υπηρεσία. Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να σου χορηγήσει βεβαίωση καθώς η διάταξη δεν είναι δυνητική αλλά υποχρεωτική. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι αν ο Εξ. Φρουρός είναι γραμμένος σε σκοπευτικό σύλλογο τότε η παραπάνω διάταξη δεν εφαρμόζεται καθώς σ' αυτή την περίπτωση ισχύουν οι διατάξεις των σκοπευτών,
 • δ) επίσης βεβαίωση της υπηρεσίας απαιτείται στην περίπτωση μετάβασης σε οπλουργό ή παράδοσης του όπλου σ' αυτόν.Τέλος, σε περίπτωση αδείας μεγαλύτερης των πέντε (5) ημερών το όπλο παραδίδεται στην υπηρεσία, αλλιώς φυλάσσεται στο σπίτι με ευθύνη του κατόχου.

 • Δικαιολογητικά.
  Η διαδικασία έχει ως εξής:
  Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει αίτηση στον διοικητή του, ο οποίος εισηγείται αιτιολογημένα στην Δ.Ε.Φ.Κ.Κ. Στη συνέχεια ο διευθυντής της Δ.Ε.Φ.Κ.Κ. υποβάλλει την αίτηση στην Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής, η οποία εκδίδει εντέλει την άδεια οπλοφορίας. Για να απορριφθεί μια αίτηση, πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη πρόταση, δηλαδή είτε για λόγους πειθαρχικούς ή σωματικής ή ψυχικής υγείας. Σε κάθε περίπτωση αρνητικής απάντησης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφύγει στο υπηρεσιακό συμβούλιο, ενώ αν πρόκειται για λόγους υγείας, ο υπάλληλος παραπέμπεται σε ειδική υγειονομική επιτροπή, η οποία και γνωμοδοτεί.
  Μόλις ο ενδιαφερόμενος παραλάβει την άδεια οπλοφορίας την υποβάλλει στο Τμήμα Ασφαλείας, ώστε να πάρει την άδεια αγοράς του όπλου. Εκτός, από φωτοαντίγραφο της αδείας οπλοφορίας υποβάλει τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο άρθρο1 παρ. 6 (σ.σ. το πιστοποιητικό ιατρού είναι είτε από ιδιώτη είτε από δημόσιο). Το τμήμα ασφαλείας μπορεί να απορρίψει την αίτηση, μόνο αν τα δικαιολογητικά δεν είναι ακριβή, σ' αυτήν την περίπτωση εάν ο ενδιαφερόμενος πιστεύει ότι έχει δίκιο, υποβάλλει ένσταση στην Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
  Τέλος, η άδεια οπλοφορίας είναι ατελής (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι λιμενικοί, ιδιώτες, κ.α. πληρώνουν παράβολα).

 • Εκπαίδευση.
  Η εκπαίδευση είναι τριών κατηγοριών:
  α) η υπηρεσιακή που διενεργείται ανά έξι (6) μήνες,
  β) η αυτόβουλη, που γίνεται με ευθύνη του υπαλλήλου και αφού λάβει βεβαίωση της υπηρεσίας και
  γ) αν ο υπάλληλος είναι γραμμένος σε σκοπευτικό σύλλογο, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί σκοπευτών (αυτό δεν αναγράφεται στην παρούσα απόφαση, απλά η μία απόφαση δεν καταργεί την άλλη!).

 • Ανάκληση αδείας οπλοφορίας.
  Οι λόγοι ανάκλησης περιγράφονται στο άρθρο 2. Ειδική αναφορά γίνεται στο Ν.2168/93 άρθρο 18 παρ.2.

 • Προσοχή: Η Κ.Υ.Α. θα έχει εφαρμογή από την δημοσίευση της στην εφημερίδα κυβερνήσεως. Η δημοσίευση αναμένεται στις πρώτες ημέρες Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση θα ενημερωθείτε άμεσα από την ομοσπονδία.ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

23621 15 Mile Rd #C104, Clinton MI, 48035, New York, USA

 • Email: support@spectrum.com
 • Phone: +88(0)0 234456
 • Fax: +88 (0) 000033454