close
17 Μαι 2007 338

 

Ομιλία
του Υπουργού Δικαιοσύνης ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ,
στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Εξωτερικών Φρουρών των Καταστημάτων Κράτησης,
(16 Μαΐου 2007, Βραχάτι Κορινθίας)


Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών των Καταστημάτων Κράτησης. Αν και στον τόπο αυτό, εγώ είμαι ο οικοδεσπότης κι εσείς οι προσκεκλημένοι!
Η υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης, συστήθηκε όπως γνωρίζετε, το 1999 με τον νόμο 2721, χωρίς όμως να στελεχωθεί με τον απαραίτητο αριθμό υπαλλήλων. Η έλλειψη αυτή έγινε εμφανέστερη μετά την έναρξη λειτουργίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος στο Μαλανδρίνο το 2001 και του Κέντρου Απεξάρτησης Κρατουμένων στον Ελαιώνα Θηβών το 2002.
Από το Μάρτιο του 2004, αποδυθήκαμε σε μια συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των όρων λειτουργίας των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, των όρων διαβίωσης των κρατουμένων και των όρων εργασίας των εργαζομένων. Η πολιτική που σχεδιάσαμε είχε τέσσερις βασικούς στόχους.
  1. Στόχος Πρώτος: Αποσυμφόρηση των Φυλακών με την άμεση κατασκευή 7 νέων. Οι δύο ήδη λειτουργούν, δύο ακόμα θα είναι έτοιμες το καλοκαίρι, άλλες δύο μέχρι τέλους του χρόνου και η έβδομη μέχρι την άνοιξη του 2008. Τον ίδιο στόχο της αποσυμφόρησης υπηρέτησε η διευκόλυνση της μεταφοράς 700 κρατουμένων στις μέχρι χθες υποβαθμισμένες αγροτικές φυλακές της χώρας. Την αποσυμφόρηση υπηρετεί και η πρωτοβουλία μας για μεταφορά των αλλοδαπών κρατουμένων στις χώρες καταγωγής τους, προκειμένου να εκτίσουν εκεί την ποινήτους. ¹δη ολοκληρώνεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ¸νωσης – ενώ θετική ανταπόκριση είχε και η αντίστοιχη προσωπική μου πρωτοβουλία σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης, που ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει, καθώς πάνω από το 90% των αλλοδαπών κρατουμένων προέρχονται από κράτη-μέλη όχι της Ε.Ε αλλά του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  2. Στόχος Δεύτερος: Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων. Εγκαινιάσαμε και ήδη λειτουργούν κανονικά στις φυλακές δύο νέα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, για την επόμενη σχολική χρονιά το Υπουργείο Δικαιοσύνης προγραμματίζει τη λειτουργία άλλων δύο, ενώ ήδη δρομολογείται η σταδιακή επέκταση του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σε όλα τα μεγάλα Καταστήματα Κράτησης της χώρας. ¸χουν προβλεφθεί οι απαιτούμενοι χώροι και στις 7 νέες φυλακές. Ακόμη, διασκευάσαμε και λειτουργείένα πλήρες πρότυπο σχολείο – Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο – στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα καθώς και κανονικό Δημοτικό Σχολείο στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής.
    Παράλληλα, σχεδιάσαμε από κοινού με το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας νέα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης για πολλά Καταστήματα Κράτησης, με κριτήριο τις κενές θέσεις ανά ειδικότητα στην αγορά εργασίας.
  3. Στόχος Τρίτος: Ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού μας συστήματος. Καθιερώσαμε από τον Οκτώβριο του 2005 με τον τίτλο-μήνυμα «Η Ζωή είναι παντού» τον θεσμό διοργάνωσης κύκλων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, με τη συμμετοχή γνωστών ονομάτων της τέχνης, των γραμμάτων και του αθλητισμού. Με την πρωτοβουλία αυτή (η οποία αριθμεί μέχρι σήμερα πάνω από 300 εκδηλώσεις), το Υπουργείο Δικαιοσύνης άνοιξε τις φυλακές στη ζωή. ¸τεινε το χέρι στους έγκλειστους συνανθρώπουςμας, για να τους δώσει πίστη, αυτοσεβασμό, δύναμη, ελπίδα, προοπτική. Μεταδίδουμε σε χιλιάδες κρατούμενους το μήνυμα, ότι η Πολιτεία και η κοινωνία δεν τους έχουν ξεχάσει, δεν τους έχουν ξεγράψει. Το μήνυμα ότι η πρόσκαιρη στέρηση της ελευθερίας που τους έχει επιβληθεί, δεν τους στερεί και το δικαίωμα στη ζωή.
  4. Στόχος Τέταρτος: Η ενίσχυση της στελέχωσης των Φυλακών – Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και Εξωτερικών Φρουρών. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα διορίστηκαν 204 Εξωτερικοί Φρουροί, επίκειται η πρόσληψη άλλων 26 μετά από διενεργηθέντα διαγωνισμό, και μόλις διασφαλίσαμε την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την πρόσληψη και άλλων 180 Εξωτερικών Φρουρών, η προκήρυξη του διαγωνισμού των οποίων είναι θέμα εβδομάδων. ¸τσι, περί το τέλος του έτους θα έχουν συνολικά προσληφθεί 410 νέοι ΕξωτερικοίΦρουροί.
Εξάλλου, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της δουλειάς σας, ενισχύσαμε το θεσμικό πλαίσιο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και επιλύσαμε σωρεία θεμάτων και προβλημάτων του κλάδου, έτσι ώστε η λειτουργία της υπηρεσίας σας να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη.
Διαμορφώσαμε τον Κανονισμό Λειτουργίας της Υπηρεσίας, που τέθηκε σε εφαρμογή με το Προεδρικό Διάταγμα 215/2006. Αντιμετωπίσαμε επίσης ευνοϊκά το αίτημά σας για ατομικό-ιδιωτικό οπλισμό των υπαλλήλων, με Κοινή Απόφαση με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης (Κ.Υ.Α. 941/2006).
Με το Προεδρικό Διάταγμα 215 τακτοποιήθηκαν επίσης πολλά θέματα και προβλήματα που απασχολούσαν την Υπηρεσία σας, όπως:
  1. Η βαθμολογική διάρθρωση, η στελέχωση και το σύστημα προαγωγών.
  2. Τα καθήκοντα του Προσωπικού.
  3. Οι μεταγωγές, η φρούρηση σε νοσοκομεία και η παράσταση σε δικαστήρια.
  4. Ο χρόνος εργασίας και οι άδειες προσωπικού.
  5. Η στολή.
  6. Ο οπλισμός, ο εξοπλισμός και τα δημόσια υλικά.
  7. Η εκπαίδευση.
  8. Τα Πειθαρχικά και Διοικητικά μέτρα.
Τον περασμένο μόλις μήνα υποβάλατε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ορισμένα αιτήματα για παροχή υλικοτεχνικής υποδομής στην Υπηρεσία σας. Και ήδη σήμερα είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω την άμεση δυνατότητα υλοποίησης των περισσοτέρων από αυτά:
  1. Διατίθενται άμεσα το σύνολο των στολών, καθώς και ένα μεγάλο μέρος των λοιπών ειδών ιματισμού (πουλόβερ – μπλούζες – γάντια). Επίσης, το σύνολο των απαραίτητων βραχέων ράβδων (γκλοπς) καθώς και μέρος από τις αιτηθείσες χειροπέδες.
  2. Εντός του επομένου μηνός αναμένεται να ολοκληρωθεί ο από τον Δεκέμβριο του 2006 διενεργηθείς διαγωνισμός για την προμήθεια πομποδεκτών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια αλεξίσφαιρων γιλέκων, καθώς τούτες τις μέρες γίνονται οι βαλλιστικές δοκιμές.
  3. 'Oσον αφορά στην προμήθεια υποδημάτων, ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών του επαναληπτικού διαγωνισμού την 11η Μαΐου 2007 ύστερα από δύο ματαιώσεις.
  4. ¹δη έχει εξασφαλισθεί πίστωση 20.000 ευρώ για την προμήθεια 300 περίπου δακρυγόνων χειροβομβίδων και βρισκόμαστε στο στάδιο εξασφάλισης πίστωσης για την προμήθεια 1.000 περίπου πρόσθετων χειροπεδών, πέραν αυτών που διατίθενται άμεσα. Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα διενεργηθούν από την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.).
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που προσφέρετε στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των Καταστημάτων Κράτησης, καταβάλλει και θα εξακολουθήσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, μέσα στο πλαίσιο της υφισταμένης δημοσιονομικής πολιτικής.
Κάνετε μια δύσκολη και μάλιστα επικίνδυνη δουλειά. Η Πολιτεία έχει υψηλές απαιτήσεις από εσάς. Και σας στηρίζει, περιμένοντας να ανταποκριθείτε πλήρως σε αυτές.
Το 2005, είχα εγκρίνει την αύξηση της ενίσχυσης που λαμβάνετε από «τον ειδικό λογαριασμό για την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου Δικαιοσύνης» – τον γνωστό Πόρο – κατά 80 ευρώ μηνιαίως. Πέρυσι, αυξήσαμε και άλλο το ποσό αυτό, κατά 100 επιπλέον ευρώ μηνιαίως.
Φέτος, εξαντλώντας τις δυνατότητες του ειδικού αυτού λογαριασμού, και παρά τη σφικτή δημοσιονομική πολιτική, αυξάνουμε τον «πόρο» κατά άλλα 100 ευρώ μηνιαίως.
Μέσα στα τρία αυτά χρόνια, αυξήσαμε τον «πόρο» κατά 280 ευρώ – σχεδόν 100.000 δρχ. το μήνα!

Αγαπητοί φίλοι,

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται κοντά σας. Είμαστε οι αρωγοί και οι συνεργάτες σας.
Σας καλώ να εντείνουμε την κοινή προσπάθεια για πιο ασφαλείς αλλά και πιο ανθρώπινες Φυλακές.
Σας καλωσορίζω και πάλι στην Κορινθία, και σας εύχομαι καλή επιτυχία στη διεξαγωγή του Συνεδρίου σας.