close
31 Αυγ 2011 218
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Γραφεία:
Σολωμού 2 Κορυδαλλός
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2104958388
2104958588
Διεύθυνση Αλληλογραφίας:
Ταχυδρομικό γραφείο 1
Ταχυδρομική θυρίδα 91520
Τ.Κ. 18101 Κορυδαλλός
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Φίλιππο Σαχινίδη



ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης




Κύριε Υφυπουργέ αν και ο κλάδος των Εξωτερικών Φρουρών διοικητικά υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μια σειρά ζητημάτων απαιτούν την ενημέρωση και παρέμβαση σας.

1. Προϋπολογισμός και καταβολή νυχτερινής και εξαιρέσιμης προ συμπλήρωσης εργασίας.
Αφορά την εργασία των Εξωτερικών φρουρών κατά τις νύχτες και αργίες. Στις αρχές του 2010 συστάθηκε επιτροπή εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έργο της οποίας ήταν ο έλεγχος των απαραίτητων αναγκών φρούρησης των καταστημάτων κράτησης. Η επιτροπή αυτή αφού έλεγξε τα καταστήματα κράτησης προχώρησε σε κατανομή των θέσεων, με το κριτήριο την διατήρησης στοιχειώδης ασφάλειας στα καταστήματα κράτησης κατά τις νύχτες και τις αργίες. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση κατά 30% περίπου των νυχτερινών βαρδιών, από τις αντίστοιχες πρωινές.
Το 2011 η καινούργια απόφαση νυχτερινών και εξαιρέσιμων μειώνει εκ νέου τις θέσεις αυτές κατά 20% αν και τα καταστήματα κράτησης αυξήθηκαν κατά ένα (αυτό της Νιγρίτας Σερρών) με αποτέλεσμα πλέον αν εφαρμοστεί να καταργείται στην πράξη το σχέδιο ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης, τα οποία ρυθμίζονται με Προεδρικά διατάγματα και Υπουργικές αποφάσεις. Οι διευθυντές των καταστημάτων κράτησης και οι διοικητές των Φρουρών βρίσκονται στο δίλημμα ποιας απόφασης να πειθαρχήσουν, της Υπουργικής απόφασης και των μνημονίων που απαιτούν την φρούρηση συγκεκριμένων θέσεων ή της υπουργικής απόφασης που περικόπτει τις θέσεις ασφαλείας.
Ειδικά στην απόδραση του Κορυδαλλού που συνέβη μερικές μέρες πριν, οι κρατούμενοι εκμεταλλεύτηκαν αφύλακτη σκοπιά στην οποία αναρριχήθηκαν και απέδρασαν. Αποτέλεσμα είναι η πειθαρχική και ποινική δίωξη δύο σκοπών παραπλήσιων θέσεων και του διοικητή που δεν στελέχωσε την συγκεκριμένη σκοπιά. Μάλιστα χαρακτηριστικά θα σας αναφέρουμε ότι μετά το συμβάν αυτό, άπαντες οι διοικητές στελεχώνουν όλες τις θέσεις ασφαλείας αγνοώντας την υπουργική απόφαση που προβλέπει την μείωση κατά τις νυχτερινές ώρες. Προφανώς οι υπάλληλοι δεν θα αποζημιωθούν για την παρεχόμενη εργασία αυτή δημιουργώντας όμως ένα εκρηκτικό εργασιακό κλίμα.

2. Καταβολή του εκλογικού επιδόματος των Εθνικών Εκλογών.
Στις εθνικές εκλογές, εκλογικά συνεργεία συγκροτούν οι υπάλληλοι των καταστημάτων κράτησης, επιπλέον το σύνολο του προσωπικού εργάζεται εκείνη την ημέρα για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών, την αποφυγή εντάσεων και παράνομων πράξεων καθώς μια απόδραση ή στάση σε φυλακή δύναται να δυναμιτίσει ή να επηρεάσει το εκλογικό κλίμα. Οι υπάλληλοι για την εργασία τους αυτή αποζημιωνόντουσαν με το ποσό των 150 ευρώ. Η έκτακτη εργασία σε εκλογές προβλέπεται στο ΠΔ 215/2006 της υπηρεσίας μας. Για πρώτη φορά απροειδοποίητα και αναιτιολόγητα αν και παρείχαν την εργασία αυτή δεν αποζημιώθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Εργασιακοί κλάδοι όπως οι αστυνομικοί που παρέχουν εργασία με ακριβώς την ίδια αιτιολογία και αποζημιώνονται με δεκαπλάσιο ποσό, έχουν ήδη αποζημιωθεί, όπως και οι υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ