close
27 Μαρ 2009 227
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Κορυδαλλός 26/03/2009
Αρ. Πρωτ.: 143
Γραφεία:
Σολωμού 2 Κορυδαλλός
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2104958388
2104958588
Διεύθυνση Αλληλογραφίας:
Ταχυδρομικό γραφείο 1
Ταχυδρομική θυρίδα 91520
Τ.Κ. 18101 Κορυδαλλός
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ:
  • κ. Γεν. Γραμματέα.
  • κ. Ειδ. Γραμματέα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • Γραφείο κ. Υπουργού.
  • Γεν. Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης.
  • Δ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.


ΘΕΜΑ: Προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, για την αντιμετώπιση στάσεων και συμπλοκών.


Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Το τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί και πυκνώσει, τόσο οι στάσεις σε καταστήματα κράτησης, όσο και οι συγκεντρώσεις και επιθέσεις αντιεξουσιαστών. Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε τρεις περιπτώσεις (Θήβα, Χανιά & Λάρισα). Ανάλογα περιστατικά είχαμε επανειλημμένα στον Κορυδαλλό, στην Θεσσαλονίκη, στην Νεάπολη και σε άλλα καταστήματα κράτησης.

Σε όλες τις περιπτώσεις αποδείχθηκε η ανεπάρκεια των μέσων καταστολής που έχουν οι Φρουρές στην διάθεση τους, όπως μη επαρκής αριθμός γκλόπς, χημικών, ασυρμάτων κ.α. 'Eχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, ότι είναι αναγκαίο να προγραμματιστούν νέες προμήθειες υλικών και μέσων για την Εξωτερική Φρουρά, π.χ. τα χημικά που έχουν οι υπηρεσίες στην διάθεση τους έχουν λήξει, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και οι ασύρματοι δεν επαρκούν.

Αυτό όμως που απουσιάζει παντελώς από τον εξοπλισμό των φρουρών, είναι ο εξοπλισμός προστασίας, δηλαδή κράνη, πλαστικοί θώρακες, ασπίδες & οπλισμός μη θανάσιμης βίας (φυσούνες χημικών, πλαστικές σφαίρες). Σε όλες τις περιπτώσεις, τόσο στις στάσεις των κατ. κράτησης (Μαλανδρίνο, 'Aμφισσα, Τρίκαλα, κ.α), όσο και στις συμπλοκές με αναρχικούς και αντιεξουσιαστές, οι συνάδελφοι μας τους αντιμετώπισαν με … τις στολές τους και χωρίς κανένα άλλο εξοπλισμό.

Η πρόταση μας είναι να εξοπλιστούν οι Φρουρές με ικανό αριθμό κρανών, ασπίδων, πλαστικών θωράκων ώστε να μπορούν άμεσα να παρατάξουν ικανό αποτρεπτικό αριθμό ανδρών και να εξεταστεί η προμήθεια τόσο σκύλων Κ9 (ιδανικοί για έρευνα ναρκωτικών ουσιών, αλλά παράλληλα λειτουργούν εκφοβιστικά άρα και αποτρεπτικά σε συγκρούσεις), όσο και μέσων μη θανάσιμης βίας (χημικά, φυσούνες, κ.α.). Η χρήση των παραπάνω μέσων είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα από άλλες υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ. Λιμενικό, κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία να αντιδράσει με την προμήθεια εξοπλισμού και ανάλογης εκπαίδευσης του προσωπικού. Με ευχολόγια και μακροχρόνιους σχεδιασμούς, σε επίπεδο δεκαετίας, όχι μόνο δεν θα λυθούν τα φλέγοντα προβλήματα και οι αδυναμίες ασφάλειας των κατ. κράτησης, αλλά θα γιγαντωθούν. Δεν πρέπει να αρκούμαστε στην διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά πρέπει από κοινού να συνεργαστούμε για την άμεση θεσμική, υλικοτεχνική ενίσχυση και μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό της Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.

Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, προτείνουμε να προγραμματιστεί σύσκεψη υπό την προεδρία του κυρίου Γενικού Γραμματέα και την συμμετοχή του κυρίου Ειδικού Γραμματέα, των γενικών διευθυντών, διευθυντών σωφρονιστικής πολιτικής, προσωπικού και της ομοσπονδίας μας, που θα εξετάσει και θα διερευνήσει τις προτάσεις μας, τις οποίες άλλωστε έχουμε καταθέσει στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία πολλάκις.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΛΑΖΑΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ