close
9 Ιουν 2009 275
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ



Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η απόδραση επικίνδυνων κρατουμένων με την χρήση εναέριων μέσων (ελικόπτερο) από το κατ. κράτησης Κορυδαλλού, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τις υπάρχουσες υποδομές και μέσα της Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.

Ανεξάρτητα από τις τυχόν ευθύνες για το εν λόγω συμβάν, η Ομοσπονδίας μας, θέλοντας να ενισχύσει το έργο της επιτροπής για την ασφάλεια των κατ. κράτησης και την αποτροπή παρόμοιων συμβάντων, καταθέτει τις προτάσεις της.

  1. Οργάνωση και κατάρτιση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου (αντι)δράσεως, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (ΥΠΑ, ΕΛΑΣ, Υπουργείο Δικαιοσύνης, κ.α.).
  2. Εκπαίδευση του προσωπικού για την αντιμετώπιση αναλόγων περιστατικών και κατάθεση σχεδίου με τους κανόνες εμπλοκής για αντιμετώπιση ελικοπτέρων.
  3. Ενίσχυση του προσωπικού εξωτερικής φρούρησης, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση περιπόλων και ενισχυτικών δυνάμεων στις ταράτσες.
  4. Προμήθεια αλεξίσφαιρων γιλέκων, ώστε ο κάθε υπάλληλος, να διαθέτει ατομικό αλεξίσφαιρο γιλέκο.
  5. Προμήθεια ασυρμάτων με την συχνότητα της ΕΛ.ΑΣ. και της σωφρονιστικής υπηρεσίας.
  6. Προμήθεια μαγνητικών πυλών και φορητών ανιχνευτών για την ανίχνευση οπλισμού.
  7. Τοποθέτηση πλέγματος στα προαύλια, ώστε να αποτρέπεται η προσγείωση ελικοπτέρου.
  8. Τοποθέτηση συστήματος απαγόρευσης κλήσεων από κινητά τηλέφωνα.
  9. Τοποθέτηση είτε συστήματος συναγερμού, προσέγγισης ελικοπτέρων αλλά και συστήματος παρεμβολών (διαθέτει η αεροπορία στρατού).
  10. Διάθεση περιπολίας ή στάθμευσης ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. σε κοντινή απόσταση από το κατ. κράτησης του Κορυδαλλού, ώστε να έχει την δυνατότητα να αποτρέψει ή να παρακολουθήσει το «εχθρικό» ελικόπτερο σε αντίστοιχο συμβάν.

Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία.


Αθήνα 08-06-2006

Με εκτίμηση
το διοικητικό συμβούλιο