close
13 Δεκ 2009 265
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Κορυδαλλός 12/12/2009
Αρ. Πρωτ.: 83
Γραφεία:
Σολωμού 2 Κορυδαλλός
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2104958388
2104958588
Διεύθυνση Αλληλογραφίας:
Ταχυδρομικό γραφείο 1
Ταχυδρομική θυρίδα 91520
Τ.Κ. 18101 Κορυδαλλός
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ:
  • κ. Υπ. Δικαιοσύνης.
  • κ. Γεν. Γραμματέα.
  • κ. Ειδ. Γραμματέα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  • Γεν. Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης.
  • Γεν. Δ/νση Σωφρονιστικής Πολιτικής.
  • Δ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.
  • Δ/νση Προσωπικού.
  • Δ/νση Οικονομικού.
  • Πρωτοβάθμιες ενώσεις.

 

ΘΕΜΑ: Προτάσεις για την κατανομή των εξαιρέσιμων, στα καταστήματα κράτησης.

 

Κύριε Υπουργέ,

Αποτελεί κοινό μυστικό στα καταστήματα κράτησης αλλά και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ότι η αποζημίωση της δεδουλευμένης εργασίας στους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης είναι στοχευμένη, άδικη και άνιση.
Η Ομοσπονδία μας, πολλάκις, έχει καταγγείλει την αδικία που υπομένουν οι υπηρετούντες στην Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης, οι οποίοι εργάζονται υπερωριακά και δεν αποζημιώνονται ποτέ ή σχεδόν ποτέ!
Αντιθέτως, παρακολουθούν κάθε τρίμηνο να αποζημιώνονται με παχυλές αμοιβές, από όλους τους κωδικούς (νυχτερινά, υπερωρίες, εξαιρέσιμα, πέρα πενθημέρου, κ.α.) συγκεκριμένοι υπάλληλοι των καταστημάτων κράτησης, αρκετοί των οποίων δεν εκτελούν μάχιμη υπηρεσία αλλά υπηρεσία γραφείου! Δηλαδή οι στυλοβάτες των καταστημάτων κράτησης, οι εξωτερικοί φρουροί και το φυλακτικό προσωπικό, οι οποίοι έτσι και αλλιώς είναι οι πλέον κακοπληρωμένοι υπάλληλοι των φυλακών (λόγω κλάδου ΔΕ), δεν αποζημιώνονται ούτε την δεδουλευμένη υπερεργασία τους.
Είναι προφανές, ότι ιδιαιτέρως σήμερα λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας, όσο και του αυταπόδεικτου γεγονότος ότι οι ανάγκες των καταστημάτων κράτησης έχουν αυξηθεί δραματικά, σημειώνεται δυστοκία στην κατανομή των εξαιρέσιμων. Η δικιά μας άποψη, ωστόσο, είναι ότι και μια σειρά από παθογένειες του συστήματος, προκαλούν άδικη και άνιση κατανομή, τόσο μεταξύ των καταστημάτων κράτησης, όσο και σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των υπαλλήλων. Δηλαδή υπάρχουν ευεργετημένα καταστήματα κράτησης και μη και ευεργετημένοι υπάλληλοι και μη.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Υπεύθυνος για την ορθολογική κατανομή (ανάλογα τις ανάγκες της υπηρεσίας) είναι ο διευθυντής της κάθε φυλακής, ο οποίος πρακτικά ως προς την κατανομή τους δεν ελέγχεται. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών υπάρχει δυσανάλογη κατανομή των ωρών, μεταξύ τόσο των υπαλλήλων αλλά κυρίως μεταξύ σωφρονιστικής υπηρεσίας και εξωτερικής φρουράς. Σε μελέτη της Ομοσπονδίας μας, αποδείξαμε ότι η κατανομή των πέρα πενθημέρου εργασίας (δηλαδή της αποζημίωσης των κομμένων ρεπό) είναι 95% για τους διοικητικούς και τους υπαλλήλους της Εσωτερικής Φύλαξης και μόνο 5% για τους υπαλλήλους της Εξωτερικής Φρούρησης. Σας θυμίζουμε ότι, οι εξωτερικοί φρουροί αποτελούν το 40% του συνόλου του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης και έχουν 55% κενές οργανικές θέσεις. Παρομοίως, οι συνάδελφοι μας, δεν αποζημιώνονται ούτε για νυχτερινή εργασία πέρα του υποχρεωτικού, ούτε για υπερωριακή εργασία.
Ζητούμενο παραμένει, για εμάς, πως είναι δυνατόν το 40% του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης να μην κάνει χρήση καθόλου όλων αυτών των κωδικών, που υποτίθεται είναι για να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες.
Μόνο συγκεκριμένοι υπάλληλοι, συγκεκριμένων κλάδων, εργάζονται στις έκτακτες ανάγκες; Στις έκτακτες μεταγωγές, στις δεκάδες φρουρήσεις νοσοκομείων, στις στάσεις, στις αποχές συσσιτίων, στις εορτές, ποιοι υπάλληλοι τελούν σε επιφυλακή και χωρίς ρεπό και άδειες και δουλεύουν έως και 50 ώρες την εβδομάδα στις υπερυψωμένες σκοπιές;
Οι ημέρες αναπαύσεις που οφείλονται μόνο στην εξωτερική φρουρά Κορυδαλλού για παράδειγμα αγγίζουν τις 10.000 εργάσιμες ημέρες και πανελλαδικά τις 30.000. Στα περισσότερα καταστήματα κράτησης οι διευθυντές δεν έχουν πληρώσει από ίδρυση της υπηρεσίας μας, από το 2001, ποτέ (!) υπερωρία ή πέρα πενθημέρου εργασία στο προσωπικό της εξωτερικής φρουράς. Αναρωτιόμαστε, πλέον, γιατί αυτή η μεροληπτική συμπεριφορά στους Εξωτερικούς Φρουρούς; Γιατί εφόσον δεν επαρκούν οι πιστώσεις δεν καλύπτονται έστω μερικώς, κατά αναλογία, οι ανάγκες του συνόλου του προσωπικού, αλλά αποζημιώνονται για την εργασία τους μόνο ένα μέρος του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης; Και μάλιστα, τις περισσότερες φορές, συγκεκριμένα άτομα;

Οι προτάσεις μας, έχουν ως ακολούθως:

    1. 'Eλεγχος του διευθυντή του καταστήματος κράτησης σχετικά με την κατανομή των εξαιρέσιμων. Δηλαδή την τακτική αποστολή στο τμήμα μισθοδοσίας, τόσο φωτοαντιγράφων των καταστάσεων πληρωμής, όσο και καταστάσεως με τα οφειλόμενα ρεπό όλων των υπαλλήλων του.
    2. Εξαίρεση ή δραστικός περιορισμός των εξαιρέσιμων για το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων και του επιστημονικού προσωπικού (πλην διευθυντή) από την κατανομή των νυχτερινών, υπερωριών και των πέρα πενθημέρων. Δεν δικαιολογείται ουδείς διοικητικός υπάλληλος ή μη μάχιμος υπάλληλος να εργάζεται πέρα πενθημέρου και υπερωρίες, όταν το προσωπικό φύλαξης & φρούρησης, στους οποίους βασίζεται η ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία των κατ. κρατ. αδυνατεί να αποζημιωθεί λόγω έλλειψης χρημάτων. Επιπλέον, το φυλακτικό προσωπικό και οι εξωτερικοί φρουροί, δεν εργάζονται σε καθεστώς γραφείου, αλλά σε πολύ δυσμενέστερες συνθήκες. Το βάρος της εργασίας των διοικητικών υπαλλήλων, μπορεί να αντισταθμιστεί με την είσοδο επιπλέον προσωπικού (ένας επιπλέον υπάλληλος, ισοσταθμίζει με την εργασία του με πέντε (5) ημέρες εργασίας αντί των πέντε (5) χορηγούμενων πέρα πενθημέρου στις γραμματείες. Τέλος ακόμα και στην περίπτωση των διευθυντών των κατ. κρατ. των μικρών οργανικών μονάδων, πρέπει να υπάρξει περιορισμός των εξαιρέσιμων που μπορούν να κάνουν χρήση.
    3. Ξεχωριστές αποφάσεις εξαιρέσιμων για το προσωπικό υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης. ¼πως, αναλύσαμε και στην εισαγωγή του εγγράφου μας, το ισχύων σύστημα δηλαδή της μη ελεγχόμενης και κατά την κρίση του διευθυντή κατανομής των εξαιρέσιμων στους υπαλλήλους του, απλά σημαίνει ότι τα εξαιρέσιμα κατανέμονται μεταξύ συγκεκριμένων κυρίως υπαλλήλων και ότι περισσέψει στους υπολοίπους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και σπανίως ή ποτέ στο προσωπικό των εξωτερικών φρουρών. Η πρακτική όλων αυτών των ετών, το έχει αποδείξει, πέρα από κάθε αμφιβολία. Οιοσδήποτε έχει αμφιβολία, για τα παραπάνω, μπορεί απλούστατα να ζητήσει τις καταστάσεις πληρωμών του 2007 από τα κατ. κρατ. θα διαπιστώσει ότι οι ΔΕ Φρούρησης είναι στις τελευταίες σελίδες και στην πρώτη σελίδα φιγουράρουν τα ίδια ονόματα. Φρονούμε, ότι σε σχέση με την εξωτερική φρουρά, ο μόνος τρόπος να τύχει αξιοπρεπής και ίσης αντιμετώπισης είναι είτε να εκδοθούν ξεχωριστές αποφάσεις, είτε να υπάρξει ποσόστωση π.χ. το 40% των κωδικών να χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης. Το ποσοστό αυτό θα μπορεί να μεταβάλλεται στο +/- μετά από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου διευθυντή και απόφαση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιτευχθεί αναλογικότητα, δεν μπορεί κάποιοι να αποζημιώνονται πάντα για την πρόσθετη εργασίας τους και κάποιοι άλλοι ποτέ.
    4. Αύξηση του κωδικού νυχτερινής εργασίας προς συμπλήρωση. Είναι αναξιοπρεπές για μια υπηρεσία να μην αποζημιώνει την νυχτερινή εργασία του προσωπικού του, η οποία έτσι και αλλιώς έχει μικρή ωριαία αποζημίωση. Φρονούμε, ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθεί το απαιτούμενο κονδύλι, εναλλακτικά αν δεν είναι εφικτό να μειωθεί αναλογικά ο κωδικός των υπερωριών και να αυξηθεί ο κωδικός της νυχτερινής εργασίας.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ