close
11 Δεκ 2008 300
Αθήνα 10/12/2008


Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του κοινωνικού προγράμματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε κοινή συνεργασία Αλογοσκούφη-Χατζηγάκη.


Σε ειδική συνεργασία τους, την Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης συζήτησαν το κυβερνητικό πρόγραμμα κοινωνικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος και των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές, την αναγκαία στελέχωση των δικαστηρίων για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, τη λειτουργία των Κέντρων Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων, την ένταξη των θεραπευτικών καταστημάτων των φυλακών στο ΕΣΥ, καθώς και άλλα θέματα κοινής αρμοδιότητας, επί των οποίων αποφάσισαν τα εξής:

1) Την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, το οποίο ιδρύθηκε το 1999, αλλά δεν έχει ακόμη λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς και την ίδρυση ενός ακόμη τέτοιου Κέντρου. Στα δύο αυτά Κέντρα προβλέπεται η εφαρμογή προγραμμάτων υποκατάστασης των ναρκωτικών ουσιών (κυρίως με μεθαδόνη).
Για τη λειτουργία των Κέντρων συμφωνήθηκε, από 1-1-2009, η σύσταση θέσεων Επιστημονικού και Φυλακτικού προσωπικού και επιπρόσθετων θέσεων από 1-1-2010.

2) Την ένταξη όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των θεραπευτικών καταστημάτων (Νοσοκομείων, Ψυχιατρείου κ.λπ.) του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Ε.Σ.Υ. για την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των κρατουμένων, με την παροχή των αναγκαίων πιστώσεων.

3) Την Αύξηση των αναγκαίων οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των θέσεων των Ειρηνοδικών. Η αύξηση των ανωτέρω θέσεων μπορεί να γίνει σταδιακά και εντός διετίας.

4) Την πρόσληψη γραμματέων και επιμελητών δικαστηρίων, καθώς και κλητήρων στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

5) Την ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και σύσταση οκτώ (8) οργανικών θέσεων μηχανικών (κόστος 300.000 ευρώ ετησίως). Το κόστος επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και όχι τον κρατικό.

6) Η ρύθμιση του θέματος της παροχής πόρου στο προσωπικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και των νυχτερινών και εξαιρέσιμων.

7) Οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Χατζηγάκης συμφώνησαν στις προθεσμίες απόδοσης στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. των πόρων από τις εξαγορές των ποινών και άλλα δημόσια έσοδα του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να αποδοθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης παλαιές οφειλές και να δρομολογηθεί η ομαλή ροή των νέων πιστώσεων από την αύξηση του ποσού των εξαγορών των ποινών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ευχαρίστησε το συνάδελφό του κ. Γιώργο Αλογοσκούφη για τη θετική του ανταπόκριση στα αιτήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την ιδιαίτερη ευαισθησία, που επιδεικνύει για την επίλυση και προώθηση των μέτρων κοινωνικής πολιτικής που αφορούν σε μεγάλες κατηγορίες κρατουμένων, τη βελτίωση στην κατάσταση των φυλακών, τη λειτουργία των Κέντρων Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.


Το άρθρο προέρχεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
http://www.ministryofjustice.gr