close
5 Αυγ 2008 205
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 04/08/2008
Αρ. Πρωτ.: 259
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062985
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ: Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης


ΘΕΜΑ: Σχετικά με τις δικαστικές αξιώσεις της Ομοσπονδίας μας. Κατάθεση νέων αγωγών.


Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία μας από την ίδρυση της, τόσο στα πλαίσια της λειτουργίας της ως μέλος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αλλά και αυτόνομα έχει προχωρήσει σε μια σειρά από αγωγές - δικαστικές αξιώσεις. Οι αγωγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τα φυσικά μας μέλη και οργανώθηκαν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, αφού μέρος των εξόδων (παραστάσεις, κ.α.) καταβάλλεται από το ταμείο της Ομοσπονδίας.

Ακόμα, οι αγωγές στις οποίες προβήκαμε, αφορούν τόσο μεμονωμένες αγωγές σωματείων (π.χ. Λάρισα και Χαλκίδα για αποζημίωση δεδουλευμένης εργασίας) όσο και αγωγές που αφορούν συνολικά τα φυσικά μέλη. Σχετικά με τις τελευταίες, σας γνωρίζουμε:

1. Διεκδίκηση αναγνώρισης του δικαιώματος μετάταξης και αναγνώρισης πανεπιστημιακών πτυχίων. Η αγωγή έχει εκδικαστεί και αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Το πανελλαδικό συνέδριο αποφάσισε να διεκδικήσει και δικαστικά το δικαίωμα της αναγνώρισης των πτυχίων σε όλους τους βαθμούς ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

2. Διεκδίκηση της καταβολής και στους Εξωτερικούς Φρουρούς του επιδόματος σίτισης. Το επίδομα σίτισης καταβαλλόταν οικονομικά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά όχι στους Εξωτερικούς Φρουρούς. Το 2003 διακόπηκε η χορήγηση του στο προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης και η Ομοσπονδία μας κατέφυγε στην δικαστική του αξίωση. Η πρώτη (έγιναν δύο συνολικά) αγωγή έχει εκδικαστεί και αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου.

3. Διεκδίκηση της εκλογικής αποζημίωσης των νομαρχιακών εκλογών του 2002. Το 2002 στο προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης δεν καταβλήθηκε η εκλογική αποζημίωση, από το Υπουργείο Οικονομικών, παρόλο που το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα και τους σχετικούς πίνακες. Η Ομοσπονδία κατέφυγε στην δικαστική του αξίωση. Η αγωγή έχει προσδιοριστεί (δηλαδή έχει οριστεί η ημεροχρονολογία εκδίκασης).

4. Διεκδίκηση του ειδικού επιδόματος των 176 ευρώ. Με το άρθρο 14 του Ν.3016/02 προβλέφθηκε η καταβολή στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ειδική παροχή ύψους 176 ευρώ μηνιαίως. Η παροχή αυτή καταβλήθηκε σε όσους υπαλλήλους δεν παίρνανε κλαδικό επίδομα. Ως γνωστό στους εξ. φρουρούς καταβάλλεται το επίδομα υπαλλήλων σωφρονιστικών καταστημάτων και έτσι θεωρήθηκε ότι δεν πρέπει να τύχουν των παραπάνω ευεργετικών διατάξεων. Η διεκδίκηση έχει αρκετά αισιόδοξες προσδοκίες καθώς πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, σε πολλούς χώρους, δικαίωσαν δημοσίους υπαλλήλους που δεν το ελάμβαναν και προσέφυγαν δικαστικά (δεδικασμένο). Η εκδίκαση της αγωγής εκκρεμεί.

Το κόστος των παραπάνω αγωγών είχαν στοιχήσει σε κάθε ενάγοντα από 20 έως 30 ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο, με την έγκριση του Πανελλαδικού Συνεδρίου, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες δικαστικές αξιώσεις, συγκεκριμένα:

1. Καταρχήν, θα κατατεθεί εκ νέου η αγωγή των 176 ευρώ, ώστε να δωθεί το δικαίωμα στους νέους συναδέλφους, να προσφύγουν και αυτοί. Η εν λόγω διεκδίκηση είναι αρκετά προσοδοφόρα για τον ενάγοντα, γιατί αφορά αρκετούς μήνες (από τον διορισμό του έως την δικαστική αξίωση), αλλά και επειδή είναι αρκετά σημαντικό το μηνιαίο κέρδος (δηλ. μήνες από τον διορισμό Χ 176 ευρώ). Οι σχετικές εξουσιοδοτήσεις θα κοινοποιηθούν στα σωματεία στα μέσα Σεπτέμβρη και το κόστος της κάθε αγωγής θα είναι περίπου 30 ευρώ ανά ενάγοντα, δηλαδή όσο είχε στοιχήσει και πριν από 3 χρόνια.

2. Επίσης, θα κατατεθεί εκ νέου και η αγωγή για τη διεκδίκηση αναγνώρισης του δικαιώματος μετάταξης και αναγνώρισης πανεπιστημιακών πτυχίων, για τους νέους συναδέλφους. Τα σχετικά έγγραφα θα κοινοποιηθούν μετά την απόφαση του δικαστηρίου (αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου). Το κόστος της αγωγής αυτής υπολογίζεται στα 20 με 25 ευρώ ανά ενάγοντα.

3. Δικαστική αξίωση για τους νέους συναδέλφους (και των δύο σειρών),
α) για την αναγνώριση ως πραγματικού χρόνου υπηρεσίας, για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το πέρας της σχολής έως την ημεροχρονολογία του διορισμού,
β) για την αποζημίωση του παραπάνω χρόνου και
γ) για την καταβολή του μερίσματος του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Τα σχετικά δικόγραφα είναι έτοιμα και θα κοινοποιηθούν στα σωματεία τις επόμενες εβδομάδες. Με την αγωγή αυτή οι ενάγοντες θα ζητάνε τόσο την αναγνώριση του χρόνου, που μεσολάβησε από το πέρας της σχολή έως την ημέρα διορισμού τους, ως πραγματική δημόσια υπηρεσία όσο και την οικονομική αποζημίωση του. Το κόστος της αγωγής αυτής υπολογίζεται στα 20 με 25 ευρώ ανά ενάγοντα.

4. Δικαστική αξίωση για την οικονομική αποζημίωση (έτη 2006 έως την ημεροχρονολογία εκδίκασης) της παραμεθόριας άδειας και αναγνώρισης του δικαιώματος χορήγησης της. Η αγωγή αυτή αφορά μόνο τους υπηρετούντες σε παραμεθόρια περιοχή και διεκδικείται αφενός η οικονομική αποζημίωση των ημερών αδείας που δεν χορηγήθηκε τα προηγούμενα έτη, αφετέρου η αναγνώριση του δικαιώματος λήψης της παραμεθόριας άδειας εφεξής. Το κόστος της αγωγής αυτής υπολογίζεται στα 20 με 25 ευρώ ανά ενάγοντα.

Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Πρέπει να επισημάνουμε, ότι με έγγραφο μας, θα σας κοινοποιούμε τα δικαιολογητικά και την διαδικασία των παραπάνω αγωγών. Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παραπάνω αγωγές ισχύουν μόνο για τα εγγεγραμμένα φυσικά μέλη των σωματείων μας και της Ομοσπονδίας και φυσικά δεν είναι υποχρεωτικές.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ