close
13 Ιουν 2008 259
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 12/06/2008
Αρ. Πρωτ.: 209
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062985
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ:
  • κ. Γ.Γ. υπ. Δικαιοσύνης
  • κ. Ε.Γ. υπ. Δικαιοσύνης
  • Γεν. Δ/νση Σωφρ. Πολιτικής
  • Δ/νση προσωπικού
  • Δ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.


ΘΕΜΑ: Ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στο συγκρότημα Κορυδαλλού. Προτάσεις μας, σχετικά με την φρούρηση στα νοσοκομεία.


Κύριε Γενικέ,

Επανερχόμαστε στο τέταρτο κατά σειρά έγγραφο μας, σχετικά με την εξαντλητική εργασία του προσωπικού αλλά και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην Φρουρά Κορυδαλλού.
Είναι κοινά αποδεκτό, ότι το ουσιώδες πρόβλημα στον Κορυδαλλό, ο αστάθμητος παράγοντας ο οποίος είναι υπεύθυνος για αυτή την τραγική κατάσταση είναι ένας, η φρούρηση κρατουμένων στα νοσοκομεία. Για κάθε φρούρηση ενός και μόνο κρατουμένου σε νοσοκομείο απαιτούνται το ελάχιστο δέκα (10) άτομα για κάθε ημέρα φρούρησης (συμπεριλαμβανομένων των ημερησίων αναπαύσεων). Οι φρουρήσεις στα νοσοκομεία στον Κορυδαλλό, κυμαίνονται συνήθως από έντεκα έως δεκατέσσερις, ταυτόχρονα, άρα απαιτούνται εκατό σαράντα (140) υπάλληλοι, μόνο για την φρούρηση των ασθενών κρατουμένων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι η Φρουρά Κορυδαλλού, μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες φρούρησης έξι (6) ασθενών κρατουμένων χωρίς να στερήσει από υπάλληλο την ημερήσια ανάπαυση.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν τις προτάσεις μας. Συγκεκριμένα, άμεσα, μπορεί να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
1. 'Aμεση επιστροφή των αποσπασμένων Εξ. Φρουρών σε άλλες υπηρεσίες, των οποίων οι αποσπάσεις έχουν λήξει!!! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες των αποσπάσεων έχουν λήξει, πολλές από τις οποίες εδώ και χρόνια!!! παρ¢ όλα αυτά υπάλληλοι παραμένουν παρανόμως αποσπασμένοι (Ν. 3528/08). Είναι απόλυτα λογικό και ηθικό, το πρώτο βήμα να είναι η επιστροφή των είκοσι έξι (26) αποσπασμένων από την Φρουρά Κορυδαλλού, καθώς για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να καταφεύγουμε σε αποσπάσεις προσωπικού από άλλες υπηρεσίες, πριν να επιστρέψει το προσωπικό της ίδιας της Φρουράς Κορυδαλλού.
2. Καταβολή της νόμιμης και υποχρεωτικής αποζημίωσης σε όσους Εξ Φρουρούς εργάζονται τις ημέρες ανάπαυσης, ώστε να δοθεί ένα κίνητρο εργασίας στους συναδέλφους, αλλά και να τερματιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που τους θέλει να εργάζονται και να μην πληρώνονται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ποτέ Εξωτερικός Φρουρός δεν έχει αποζημιωθεί για την παρεχόμενη εκτός ωραρίου του εργασία.
3. Να εκδοθεί εγκύκλιος της Υπηρεσίας, ώστε να τερματιστεί ή να περιοριστεί δραματικά, η μεταγωγή νοσηλευόμενων κρατουμένων από τα καταστήματα κράτησης της επαρχίας στα νοσοκομεία της Αθήνας. Σήμερα οι μισές και πλέον φρουρήσεις στα νοσοκομεία είναι κρατούμενοι που μετάγονται από Κ.Κ. της επαρχίας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, οι κρατούμενοι αυτοί θα έπρεπε να μετάγονται μόνο στις περιπτώσεις που τα τοπικά νοσοκομεία, δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, οι συνήθεις περιπτώσεις των μεταγόμενων κρατουμένων αφορούν ασθένειες ή ατυχήματα που σαφέστατα μπορούν να αντιμετωπιστούν στα κατά τόπους νοσοκομεία. Μάλιστα, οι περισσότερες μεταγωγές από την επαρχία, αφορούν τόσο απλά περιστατικά που προκαλούν θυμηδία, όπως σπασίματα άκρων, γαστρεντερίτιδες, κ.α.
4. Να εξεταστεί (και να παγιωθεί) η μέθοδος αποκέντρωσης των νοσοκομείων η οποία είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Δηλαδή στην περίπτωση που τα νοσοκομεία του Κορυδαλλού υπερβαίνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό π.χ. 12, κάποιοι ασθενείς κρατούμενοι (που δεν τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο) να μετάγονται σε νοσοκομεία της επαρχίας (με εισαγγελική εντολή εν ανάγκη ή του Κ.Ε.Μ.) και μάλιστα να επιστρέφουν οι ασθενείς κρατούμενοι σε νοσοκομεία της περιοχής που εδρεύει το Κατάστημα Κράτησης όπου προήλθαν.
5. Να εκδοθεί εγκύκλιος/αίτημα από την διεύθυνση προσωπικού προς τις Υπηρεσίες Εξωτερικής Φρούρησης Κ.Κ. και να διαπιστωθεί ποιοι υπάλληλοι επιθυμούν να αποσπαστούν με αποζημίωση για σαράντα ημέρες (η επιλογή των σαράντα ημερών δεν είναι τυχαία, είναι το ανώτατο χρονικό όριο οικονομικής αποζημίωσης ενός αποσπασμένου υπαλλήλου) στην Υπηρεσία Κορυδαλλού. Με αυτό τον τρόπο θα σχηματιστεί μια ομάδα εξωτερικών φρουρών, οι οποίοι σε περιπτώσεις ανάγκης θα μπορούν να μεταβούν άμεσα και να ενισχύσουν την Υπηρεσία Κορυδαλλού.

Επίσης, μεσοπρόθεσμα προτείνουμε τα εξής:
1. Στην επόμενη προκήρυξη πρόσληψης να ενισχυθεί σημαντικά ο Κορυδαλλός, με τουλάχιστον εξήντα (60) υπαλλήλους.
2. Να κατασκευαστούν ειδικοί θάλαμοι για την νοσηλεία γυναικών, τόσο εντός του νοσοκομείου κρατουμένων όσο και στο ψυχιατρείο, έτσι θα περιοριστεί ο αριθμός των νοσηλευμένων γυναικών στα νοσοκομεία της περιοχής (ειδικά τα ψυχιατρικά νοσήματα, τα οποία απαιτούν και πολλές ημέρες νοσηλείας).


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ