close
29 Μαι 2008 210
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 29/05/2008
Αρ. Πρωτ.: 178
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062985
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ:
  • κ. Γεν. Γραμ Υπ. Δικαιοσύνης
  • κ. Ειδ. Γραμ. Υπ. Δικαιοσύνης
  • Γεν Δ/νση Σωφρονιστικής Πολιτικής
  • Δ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.

 

ΘΕΜΑ: Παραλαβή κρατουμένων πριν την εκτέλεση μεταγωγής, από το Θυρωρείο του Κ.Κ.

 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Το τελευταίο διάστημα, χωρίς προφανή αιτία, σε ορισμένα Κ.Κ. (Ναύπλιο, Αυλώνα, Τρίπολη και Χανιά) με εντολή του οικείου διευθυντή, επιχειρείται να μην επιτρέπεται στους Εξωτερικούς φρουρούς κατά την παραλαβή κρατουμένων για εκτέλεση μεταγωγής, να φέρουν οπλισμό.
Η εντολή αυτή πάσχει τόσο επιχειρησιακά όσο και νομικά, αλλά το πιο παράδοξο όλων είναι ότι ισχύει επιλεκτικά για τους Εξωτερικούς Φρουρούς! Δηλαδή όταν η μεταγωγή διεξάγεται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., τότε οι αστυνομικοί φέρουν κανονικά τον οπλισμό τους!
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα δεν είναι, η άδικη και μεροληπτική αντιμετώπιση, είναι ότι δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί αυτή η εντολή, καθώς τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές συναδέλφων αλλά διακυβεύεται και η έννομη τάξη, από την περίπτωση απόδρασης.
Συγκεκριμένα, αν υποθέσουμε ότι εισέρχονται οι συνάδελφοι άοπλοι, για την παραλαβή κρατουμένων στο θυρωρείο αυτό σημαίνει ότι, πρώτον από το θυρωρείο έως την Φρουρά θα μετακινούνται οι συνοδοί άοπλοι, παρόλο που έχουν παραλάβει και χρεωθεί κρατούμενους, άρα δεν θα έχουν καμία δυνατότητα αντίδρασης σε περίπτωση συμπλοκής στον προαύλιο χώρο, δεύτερον το ίδιο χρονικό διάστημα ο σκοπός καταστήματος θα παραμένει στην Φρουρά περιμένοντας μόνος του, τους συνοδούς μεταγωγής έχοντας στην κατοχή τουλάχιστον τέσσερα πιστόλια και ένα υποπολυβόλο! και τρίτον όλα αυτά θα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια των κρατούμενων, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πόσο χρηστική πληροφορία δίδεται στους κρατουμένους και συνεργούς τους, όταν αυτοί ξέρουν ότι κατά την πρώτη φάση εκτέλεσης μια μεταγωγής όλα τα όπλα των Φρουρών τα κατέχει ένας μόνο υπάλληλος και όλοι οι υπόλοιποι που μεταφέρουν κρατούμενους είναι άοπλοι!
Επίσης, νομικά, η εντολή είναι παράνομη και καταχρηστική, άρα δεν εκτελείται, καθώς θέτει σε κίνδυνο αξίες προστατευμένες από συνταγματικές διατάξεις (προστασία ζωής). Ακόμα, τόσο ο Ν. 2721/99, ο Ν. 3388/05, το Π.Δ. 141/91 (περί μεταγωγών), το Π.Δ. 215/06 (κανονισμός εξωτερικών φρουρών), προβλέπουν με σαφήνεια ότι η υπηρεσία εκτελείται ένοπλα και ένστολα, προβλέπει ότι στις μεταγωγές το προσωπικό φέρει οπλισμό και εξοπλισμό και επίσης προβλέπει σε ποιες περιπτώσεις και κάτω από ποιες προϋποθέσεις ένας Εξ. Φρουρός παραδίδει τον οπλισμό του. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται η παράδοση οπλισμού πριν την εκτέλεση μεταγωγής.
Είναι αυτονόητο, ότι αν η διεύθυνση ενός Κ.Κ. ανησυχεί για την παρουσία ενόπλων συνοδών στο θυρωρείο, στο οποίο μπορεί να παραβρίσκονται κρατούμενοι - εργαζόμενοι (το αναφέρουμε αυτό, γιατί αυτή είναι η δικαιολογία που ακούστηκε), τότε μπορεί να γίνεται το προφανές, δηλαδή να απομακρύνονται κατά την διάρκεια της παραλαβής των μεταγόμενων, οι κρατούμενοι - εργαζόμενοι και όχι να αφοπλίζονται οι Εξ. Φρουροί. Αν οι λόγοι είναι διαφορετικοί, οφείλουν να το αναφέρουν στους προϊσταμένους τους (Δ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ., Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής, Ειδικό Γραμματέα) και το θέμα να εξεταστεί κεντρικά και υπεύθυνα και όχι τοπικά και συνδυασμένα, όπως επιχειρείται!
'Aλλωστε, δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ότι μετά από οκτώ χρόνια εκτέλεσης μεταγωγών από Εξωτερικούς Φρουρούς χωρίς το παραμικρό περιστατικό, ξαφνικά, ταυτόχρονα, τόσο θεματικά όσο και χρονικά, να σημειώνεται η ίδια έμπνευση σε πέντε διαφορετικά Κ. Κ.
Τέλος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης με εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής στις 25/01/1973, έχει παρέμβει σε ανάλογο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι το θυρωρείο δεν αποτελεί χώρο απαγόρευσης προσώπων φέροντος οπλισμού. Σημειώνουμε, ότι η εν λόγω εγκύκλιος, ακόμα και σήμερα αποτελεί μέρος του υπομνήματος της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις μεταγωγές κρατουμένων. Είναι προφανές, ότι οι Εξ. Φρουροί εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία αλλά και την παραπάνω εγκύκλιο, δεν υποχρεούνται να παραδώσουν τον οπλισμό τους και καμία διαταγή διευθυντή δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπερβαίνει την νομοθεσία και την εγκύκλιο της γενικής διεύθυνσης σωφρονιστικής πολιτικής.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Φρονούμε, ότι είναι σκόπιμο να αποσταλεί άμεσα εγκύκλιος, καθώς η σημερινή εικόνα και κατάσταση δεν τιμά την Υπηρεσία μας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συνολικά, ιδιαίτερα μετά την δικαιολογημένη, νομικά και ηθικά, άρνηση εκτέλεσης αυτής της διαταγής των συναδέλφων Εξωτερικών Φρουρών, ώστε να προστατέψουν την ζωή τους και την ζωή άλλων.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ