close
11 Απρ 2008 247
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 10/04/2008
Αρ. Πρωτ.: 123
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062985
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ:
  • κ. Υπ. Δικαιοσύνης
  • κ. Γεν. Γραμματέα
  • κ. Ειδ. Γραμματέα

 

ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση του διορισμού και μη καταβολή μισθών, των νεοδιόριστων Εξωτερικών φρουρών.

 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την παράγραφο 6, του άρθρου 1, του Ν.3388/05 «Οι επιλεγόμενοι διορίζονται στις θέσεις κλάδου ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης με το βαθμό του Φρουρού, ύστερα από επιτυχή παρακολούθηση προγράμματος βασικής εκπαίδευσης σε σχολές του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή της Ελληνικής Αστυνομίας διάρκειας δύο μηνών». Η παραπάνω διάταξη αντικατέστησε, την διάταξη της παραγράφου 6, του άρθρου 49 του Ν. 2721/99, το οποίο όριζε ότι οι Εξωτερικοί Φρουροί πρώτα διορίζονται και αμέσως μετά ακολουθεί η εκπαίδευση τους (πρακτικά ορκίζονταν την 1η ημέρα της εκπαιδεύσεως τους).
Η αντικατάσταση αυτή προτάθηκε από ομάδα εργασίας του 2003, με το σκεπτικό ότι αφενός θα συνέβαλε στην πειθαρχία και την καλή λειτουργία της σχολής, καθώς θα υπήρχε το ενδεχόμενο αποπομπής από την σχολή, άρα ο συνετισμός των δοκίμων θα ήταν δεδομένος και αφετέρου θα υπήρχε αμεσότητα στην εξέλιξη του προσωπικού καθώς αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, θα πραγματοποιούταν η σχολή και αμέσως μετά οι επιτυχόντες θα διορίζονταν! Συνεπώς, η Υπηρεσία θα είχε εκπαιδευμένο προσωπικό άμεσα, τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Εντούτοις, η εφαρμογή των άνω διατάξεων κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι. Η πρώτη εφαρμογή της διάταξης το 2007, επιφύλασσε μια σειρά από δυσάρεστες εξελίξεις. Πρώτον, οι δόκιμοι ανέμεναν επί διμήνου τον διορισμό τους, δεύτερον πληρώθηκαν μετά τον διορισμό τους, δηλαδή επί τέσσερεις μήνες ήταν απλήρωτοι και τρίτον όταν πληρώθηκαν, έκπληκτοι είδαν ότι αποζημιώθηκαν μόνο για τους δύο μήνες της σχολής και όχι και για τους δύο μήνες που με ευθύνη της Υπηρεσίας, ανέμεναν την παρουσίαση τους για εκτέλεση υπηρεσίας.
Παρόλα αυτά, η τότε πολιτική ηγεσία, μας διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για μικροπροβλήματα της πρώτης εφαρμογής μιας νέας διάταξης. Η δεύτερη εφαρμογή (Απρίλιος του 2008) της νέας διάταξης όμως, απέδειξε ότι όχι μόνο δεν επιλύθηκε κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως η δίμηνη παραμονή του διορισμού έγινε τώρα τρίμηνη και αντί να λάβουν μισθοδοσία πέντε μηνών θα πληρωθούν μόλις για δύο μήνες!
Δηλαδή, αντί να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και η λογική και οι εξερχόμενοι από την Σχολή Εξωτερικών Φρουρών να διορίζονται αμέσως και να καλύπτουν μέρος των πολλών κενών οργανικών θέσεων, αυτό γίνεται μετά από πολλούς μήνες! Την ίδια στιγμή οι Υπηρεσίες Εξωτερικής Φρούρησης στενάζουν λόγω της λειψανδρίας και αναμένουν καρτερικά τον διορισμό των νέων συναδέλφων, ώστε να ενισχυθούν.
Ακόμα, πιο δυσάρεστο είναι το γεγονός, ότι στην σχολή οι δόκιμοι συνάδελφοι δεν λαμβάνουν καμία οικονομική αποζημίωση, καθώς τα χρήματα τα λαμβάνουν τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον διορισμό τους αλλά και το γεγονός ότι για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ σχολής και διορισμού δεν αποζημιώνονται!!
Δηλαδή, όχι μόνο μέχρι την παρουσίαση τους στην υπηρεσία, δεν λαμβάνουν καμία οικονομική απολαβή, αλλά και για ένα διάστημα πέρα των έξι μηνών, δεν λαμβάνουν ούτε ένα euro. Τούτο, ενώ βρίσκονται στην διάθεση της Υπηρεσίας και μη μπορώντας, όπως είναι λογικό να απασχοληθούν πουθενά αλλού, καθώς αναμένουν την άμεση τοποθέτηση τους.

Κύριε Υπουργέ,

Το γεγονός αυτό, είναι πρωτάκουστο, οδηγεί τους νέους συναδέλφους σε οικονομική ένδεια, αβεβαιότητα και απελπισία. Δεν απαντάται σε κανένα άλλο εργασιακό χώρο, πολύ περισσότερο στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η Ομοσπονδία μας δεν μπορεί παρά να καταγγείλει την πρακτική αυτή.
Καταρχήν, είναι δίκαιο και εύλογο οι συνάδελφοι να αποζημιωθούν για όλο το διάστημα από την έναρξη της σχολή μέχρι τον διορισμό τους και όχι μόνο για τους δύο μήνες που διήρκησε η σχολή. Τέλος, πρέπει το πρόβλημα να επιλυθεί ώστε να μην αδικηθούν περαιτέρω και άλλοι συνάδελφοι, συνεπώς, κατά την άποψη μας, πρέπει είτε με νομοθετική ρύθμιση να διασφαλιστεί η αμεσότητα πρόσληψης, μετά το πέρας της σχολής, των δοκίμων συναδέλφων, είτε να επανέλθει η διάταξη της παραγράφου 6, του άρθρου 49 του Ν. 2721/99 και οι δόκιμοι Εξωτερικοί Φρουροί να διορίζονται πριν την έναρξη της εισαγωγικής σχολής.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ