close
21 Φεβ 2008 218
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 20/02/2008
Αρ. Πρωτ.: 53
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062985
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ:
  • κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.
  • κ. Γεν. Γραμ. Υπ. Δικαιοσύνης.
  • κ. Ειδ. Γραμ. Υπ. Δικαιοσύνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  • Γεν. Δ/νση Σωφρον. Πολιτικής.
  • Γεν. Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού.
  • Δ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.
  • Πρ/θμια ένωση Κορυδαλλού.

 

ΘΕΜΑ: Ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στο συγκρότημα Κορυδαλλού. Πρόταση θεραπείας σχετικά με την φρούρηση στα νοσοκομεία.

 

Κύριε Υπουργέ,

Η σημερινή κατάσταση στην Φρουρά Κορυδαλλού δεν επιτρέπει σε κανέναν συνδικαλιστικό, υπηρεσιακό και πολιτικό παράγοντα να αδιαφορήσει. Μια επίσκεψη στην Φρουρά Κορυδαλλού, αρκεί να πείσει και τον πιο καχύποπτο ότι σήμερα η Φρουρά απλά αδυνατεί να ανταπεξέλθει και στις στοιχειώδεις ανάγκες ασφαλείας.
Οι Εξωτερικοί Φρουροί εργάζονται συνεχόμενα χωρίς «ρεπό» μήνες, καθώς η Υπηρεσία αφενός αδυνατεί να τους τα χορηγήσει αλλά και αφετέρου να τους τα αποζημιώσει - σήμερα η Υπηρεσία οφείλει περίπου σαράντα (40) ρεπό σε κάθε υπάλληλο, συνολικά επτά χιλιάδες (7000) ρεπό. Επίσης, δεν χορηγούνται κανονικές ή άλλες άδειες, με συνέπεια την απόλυτη φυσική και ψυχική εξάντληση του προσωπικού. Σε πολλές περιπτώσεις δε η λειψανδρία είναι τέτοια που μένουν αφύλακτες ακόμα και σκοπιές, φυσικά για τα προβλεπόμενα περίπολα, ούτε λόγος να γίνεται.
Το ουσιώδες πρόβλημα στον Κορυδαλλό, ο αστάθμητος παράγοντας ο οποίος είναι υπεύθυνος για αυτή την τραγική κατάσταση είναι ένας, η φρούρηση κρατουμένων στα νοσοκομεία. Για κάθε φρούρηση ενός και μόνο κρατουμένου σε νοσοκομείο απαιτούνται το ελάχιστο δέκα (10) άτομα για κάθε ημέρα φρούρησης (συμπεριλαμβανομένων των ημερησίων αναπαύσεων). Οι φρουρήσεις στα νοσοκομεία στον Κορυδαλλό, σπανίως είναι λιγότερες από τις δεκατέσσερις (14), ταυτόχρονα, άρα απαιτούνται τουλάχιστον εκατό σαράντα (140) υπάλληλοι αν συνυπολογίσουμε και τις είκοσι τέσσερις (24) υπηρεσίες του καταστήματος κράτησης που απαιτούν, τότε οι ανάγκες που διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση απαιτούν διακόσιους ογδόντα (280) υπαλλήλους, χωρίς να υπολογίζονται οι κανονικές και άλλες άδειες.
Εύλογα θα ρωτούσε κάποιος, ποια θα μπορούσε να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα. ¼σο και να φαίνεται παράδοξο, λύση υπάρχει και είναι εφαρμόσιμη. Συγκεκριμένα:

1) Βραχυπρόθεσμα – άμεσα,
-άμεση επιστροφή μέρους (εκτός αυτών που έχουν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα) των περίπου σαράντα (40) παρανόμως αποσπασμένων Εξ. Φρουρών σε άλλες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες των αποσπάσεων έχουν λήξει, πολλές από τις οποίες εδώ και χρόνια !!! παρ¢ όλα αυτά υπάλληλοι παραμένουν παρανόμως αποσπασμένοι (Ν. 3528/08), ενώ την ίδια στιγμή οι συνάδελφοι τους στην Φρουρά Κορυδαλλού παραμένουν εκτεθειμένοι.
-καταβολή της νόμιμης και υποχρεωτικής αποζημίωσης σε όσους Εξ Φρουρούς εργάζονται τις ημέρες ανάπαυσης, ώστε να δοθεί ένα κίνητρο εργασίας στους συναδέλφους, αλλά και να τερματιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που τους θέλει να εργάζονται και να μην πληρώνονται.
-να τερματιστεί η μεταγωγή νοσηλευόμενων κρατουμένων από τα καταστήματα κράτησης της επαρχίας στα νοσοκομεία της Αθήνας. Σήμερα οι μισές και πλέον φρουρήσεις στα νοσοκομεία είναι κρατούμενοι που μετάγονται από Κ.Κ. της επαρχίας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, οι κρατούμενοι αυτοί θα έπρεπε να μετάγονται μόνο στις περιπτώσεις που τα τοπικά νοσοκομεία, δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, οι συνήθεις περιπτώσεις των μεταγόμενων κρατουμένων αφορούν ασθένειες ή ατυχήματα που σαφέστατα μπορούν να αντιμετωπιστούν στα κατά τόπους νοσοκομεία. Φρονούμε ότι μια εγκύκλιος της Γεν. Διεύθυνσης Σωφρ. Πολιτικής στα Κ.Κ. και στο Κ.Ε.Μ. θα περιορίσει αισθητά τις μεταγωγές αυτές, ενώ πρέπει να εξεταστεί και η εμπλοκή εισαγγελέα και ιατροδικαστή ώστε να ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι μεταγόμενοι ασθενείς κρατούμενοι.
-είναι γνωστό ότι οι αντοχές της Φρουράς σε σχέση με τα νοσοκομεία, είναι η φρούρηση οκτώ ασθενών, ταυτόχρονα. Συνεπώς, δεν πρέπει να προγραμματίζονται πέρα των οκτώ (8) τακτικών (προγραμματισμένων) νοσοκομείων την ίδια ημερομηνία. 'Eτσι, όταν θα εισάγονται και έκτακτα (από την επαρχία) νοσοκομεία, θα μπορεί η κατάσταση να αντιμετωπιστεί. Φρονούμε ότι πρέπει οι διευθυντές του συγκροτήματος Κορυδαλλού να συνεργάζονται στον προγραμματισμό των νοσοκομείων με τον διευθυντή της Δικαστικής Φυλακής και την διοίκηση της Φρουράς.
-να εξεταστεί (και να παγιωθεί) η μέθοδος αποκέντρωσης των νοσοκομείων η οποία είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Δηλαδή στην περίπτωση που τα νοσοκομεία του Κορυδαλλού υπερβαίνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό π.χ. 12, κάποιοι ασθενείς κρατούμενοι να μετάγονται σε νοσοκομεία της επαρχίας (με εισαγγελική εντολή εν ανάγκη ή του Κ.Ε.Μ.) όπως στην Αυλώνα, Θήβα, Χαλκίδα, Ναύπλιο, Κόρινθο, κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των κατά τόπων Φρουρών, ώστε να προετοιμάζονται αναλόγως.
-να εκδοθεί εγκύκλιος – ερώτημα από την διεύθυνση προσωπικού προς τις Υπηρεσίες Εξωτερικής Φρούρησης Κ.Κ. και να διαπιστωθεί ποιοι υπάλληλοι επιθυμούν να αποσπαστούν με αποζημίωση για σαράντα ημέρες (η επιλογή των σαράντα ημερών δεν είναι τυχαία, είναι το ανώτατο χρονικό όριο οικονομικής αποζημίωσης ενός αποσπασμένου υπαλλήλου) στην Υπηρεσία Κορυδαλλού. Με αυτό τον τρόπο θα σχηματιστεί μια ομάδα εξωτερικών φρουρών, οι οποίοι σε περιπτώσεις ανάγκης θα μπορούν να μεταβούν άμεσα στην Υπηρεσία Κορυδαλλού.

2) Μεσοπρόθεσμα,
-να τοποθετηθούν όλοι οι νεοδιορισμένοι συνάδελφοι, που προβλέπονται για την επάνδρωση των νέων Κ.Κ. (Γρεβενά) στον Κορυδαλλό. Με αυτό τον τρόπο και την πρακτική τους εκπαίδευση θα πραγματοποιήσουν και θα ενισχύσουν σημαντικά την Υπηρεσία Κορυδαλλού.
-στην επόμενη προκήρυξη πρόσληψης να ενισχυθεί σημαντικά ο Κορυδαλλός, με τουλάχιστον εξήντα (60) υπαλλήλους.

Κύριε Υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι μια σύσκεψη με την συμμετοχή του κ. Ειδικού Γραμματέα, των διευθυντών της σωφρονιστικής πολιτικής, της διεύθυνσης προσωπικού, των διευθυντών του συγκροτήματος Κορυδαλλού, της φρουράς Κορυδαλλού και των συνδικαλιστικών στελεχών, υπό την εποπτεία του κ. Γενικού Γραμματέα θα βοηθούσε την επίτευξη των κοινών στόχων όλων μας, δηλαδή της ασφαλής λειτουργίας του Κορυδαλλού.
Ευελπιστούμε στην άμεση κατανόηση της κατάστασης και της δραστηριοποίησης σας.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ