close
5 Ιουν 2006 255
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 04/06/2006
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062985
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Σχετικά με το συμβάν της απόδρασης από τον Κορυδαλλό.


Αγαπητή κύρια, αγαπητέ κύριε,

Η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης ιδρύθηκε το έτος 2000 με καθήκοντα την εξωτερική φρούρηση των φυλακών, την εκτέλεση των μεταγωγών και την φρούρηση νοσηλευόμενων κρατουμένων στα νοσοκομεία.
Η ποιότητα και η άρτια εκτέλεση των καθηκόντων των Εξωτερικών Φρουρών είναι, βέβαια, γνωστή και αναγνωρίσιμη από όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα. Αρκεί να σας θυμίσουμε ότι από την ίδρυση της υπηρεσίας μας, έως σήμερα καμία απόπειρα απόδρασης κρατουμένου δεν πέτυχε το σκοπό της.
Σήμερα, γίναμε μάρτυρες μιας αναμφίβολα άρτια οργανωμένης και εκτελεσμένης απόδρασης με τέτοια μέσα που ουδέποτε σημειώθηκε στο παρελθόν. Είναι βέβαιο ότι αυτή η μορφή εγκληματικότητας πρέπει να προβληματίσει τα υπηρεσιακά και θεσμικά όργανα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί ακραίες αντιδράσεις και τοποθετήσεις. Παράδειγμα, δεν μπορεί να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η Φρουρά του Κορυδαλλού δεν αντέδρασε σωστά, καθώς έπρεπε, κατά τη γνώμη τους, να ανοίξει πυρ κατά του ελικοπτέρου αδιαφορώντας για τη ζωή αθώων κρατουμένων που βρίσκονταν εντός του προαυλίου ή αθώων πολιτών που διαμένουν ή απλά βρισκόταν πέριξ της φυλακής Κορυδαλλού.
Οι φρουροί αντέδρασαν πειθαρχημένα και ψύχραιμα, καθώς η κείμενη νομοθεσία (Ν. 2721/99 άρθρο 50) δεν τους δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα υπηρεσιακά τους όπλα αν προηγουμένως δεν ασκηθεί βία εναντίων τους. Παράλληλα, η ορθή εκτίμηση της καταστάσεως επιβάλλει, πρωτίστως, την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής των αθώων πολιτών. Η άποψη, ότι οι εξωτερικοί φρουροί έπρεπε να ανοίξουν πυρ είτε όταν το ελικόπτερο βρισκόταν εντός του προαυλίου περιτριγυρισμένο από δεκάδες κρατουμένους και σημειώνουμε με ιδιαίτερη κακή ορατότητα (καθώς το ελικόπτερο σήκωσε σκόνη κατά την προσγείωσή του), είτε όταν αυτό ίπτατο πάνω από την φυλακή, δεν αρμόζουν με την διαφύλαξη του ύψιστου αγαθού της ζωής.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ