close
10 Ιαν 2006 234
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 09/01/2006
Αρ. Πρωτ.: 10
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062985
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ:
  • Υπουργό Δικαιοσύνης.
  • Υπουργό Υγείας & Πρόνοιας.
  • Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης.


Κοινοποίηση:
  • Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής.
  • Διεύθυνση Διοίκησης Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.


ΘΕΜΑ: Ειδικοί θάλαμοι ασθενών κρατουμένων, στα κατά τόπους νοσοκομεία και νοσηλευτήρια.


Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε για τρίτη συνεχή φορά, με έγγραφο μας στο Υπουργείο Υγείας, αναφορικά με την έλλειψη ειδικών θαλάμων ασθενών κρατουμένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Ειδικά μετά το θλιβερό συμβάν της μεταγωγής στα Ιωάννινα, σας υπενθυμίζουμε ότι και οι συνθήκες φρούρησης κρατουμένων στα νοσοκομεία, από άποψη ασφαλείας, είναι σε απαράδεκτη και εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση.
Οι ειδικές συνθήκες φρούρησης ασθενών κρατουμένων φυλακών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και η ανάγκη εξοικονόμησης έμψυχου υλικού για την φρούρηση τους, οδήγησαν την πολιτεία στην έκδοση από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, της υπ' αρ. πρωτ. Υ4β/6868/Φ14/24-09-01 υπουργικής απόφασης για την "διαμόρφωση κατάλληλων χώρων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και την ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων που νοσηλεύονται σ' αυτά".
Σκοπός της άνω υπ. Απόφασης είναι να παρέχονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας στους κρατούμενους, να μην επιβαρύνεται η ψυχολογία των άλλων νοσηλευομένων πολιτών από την κοινή νοσηλεία τους με τους κρατούμενους και η διευκόλυνση του έργου του νοσηλευτικού προσωπικού και των εξωτερικών φρουρών.
Δυστυχώς η ομοσπονδία μας έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων παραπόνων και αναφορών τοπικών σωματείων, ότι σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλοι χώροι για την φύλαξη των κρατουμένων που νοσηλεύονται, παρά την σχετική υπουργική απόφαση ή όπου αυτό έχει συμβεί, δεν χρησιμοποιούνται για άγνωστους λόγους. Αποτέλεσμα αυτού είναι επικίνδυνοι κρατούμενοι να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς ή και σε ράντζα (!) και μάλιστα χωρίς χειροπέδες καθώς αυτό το μέτρο εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις και μετά από άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα. Υπάρχει, δηλαδή, άμεσος κίνδυνος να επαναληφθούν και στο μέλλον δυσάρεστα περιστατικά απόδρασης κρατουμένων ή και βιαιοπραγίας εναντίον προσωπικού και πολιτών, με απρόβλεπτες συνέπειες.


Κύριε Υπουργέ,

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας στο νόμιμο, λογικό και προς το συμφέρον όλων μας αυτό αίτημα και σας διαβεβαιώνουμε ότι η ομοσπονδία και εμείς προσωπικά είμαστε στην διάθεση σας, για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μας.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ