close
8 Νοε 2005 278

>

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 07/11/2005
Αρ. Πρωτ.: 308
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062982
Website: www.poyef.gr
ΠΡΟΣ:
  • Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης
  • Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας


ΘΕΜΑ: Ειδικοί θάλαμοι ασθενών κρατουμένων, στα κατά τόπους νοσοκομεία και νοσηλευτήρια.


Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Οι ειδικές συνθήκες φρούρησης ασθενών κρατουμένων φυλακών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και η ανάγκη εξοικονόμησης έμψυχου υλικού για την φρούρηση τους, οδήγησαν την πολιτεία στην έκδοση από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, της υπ' αρ. πρωτ. Υ4β/6868/Φ14/24-09-01 υπουργικής απόφασης για την "διαμόρφωση κατάλληλων χώρων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και την ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων που νοσηλεύονται σ' αυτά".
Σκοπός της άνω υπ. Απόφασης είναι να παρέχονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας στους κρατούμενους, η μη επιβάρυνση της ψυχολογίας των άλλων νοσηλευομένων πολιτών, από την κοινή νοσηλεία τους με τους κρατούμενους και η διευκόλυνση του έργου του νοσηλευτικού προσωπικού και των εξωτερικών φρουρών.
Επειδή η ομοσπονδία μας έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων και αναφορών τοπικών σωματείων, ότι σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλοι χώροι για την φύλαξη των κρατουμένων που νοσηλεύονται, παρά την σχετική υπουργική απόφαση ή, όπου αυτό έχει συμβεί, δεν χρησιμοποιούνται για άγνωστους λόγους, σας ζητούμε να ασκήσετε την επιρροή σας, ώστε να εφαρμοστεί κατά γράμμα η σχετική υπ. απόφαση και να μην επαναληφθούν στο μέλλον δυσάρεστα περιστατικά απόδρασης κρατουμένων, βιαιοπραγίας εναντίον προσωπικού και πολιτών, δυσλειτουργίας των νοσοκομείων και υπέρμετρης επιβάρυνσης των εξωτερικών φρουρών.

Συγκεκριμένα σας γνωρίζουμε:
1) Το Νοσοκομείο Χανίων ενώ υπάρχει ειδικός θάλαμος τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε μία φορά !!!
2) Το Κρατικό Αθηνών ενώ διέθετε δύο θαλάμους ασθενών προσφάτως και οι δύο μετατράπηκαν σε γραφεία ιατρών !!!
3) Το Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού διαθέτει μόνο έναν θάλαμο ασθενών, που καλύπτει πάγια τις ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ. και δεν είναι διαθέσιμο για τους κρατούμενους εκ των φυλακών.
4) Τα Νοσοκομεία Αθηνών, Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Λαϊκό και Αγίας 'Oλγας (Αμαλία Φλέμινγκ) δεν διαθέτουν καθόλου ειδικό θάλαμο ασθενών κρατουμένων.
5) Επίσης το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης δεν διαθέτει ειδικό θάλαμο.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας στο νόμιμο, λογικό και προς το συμφέρον όλων μας αυτό αίτημα και σας διαβεβαιώνουμε ότι η ομοσπονδία και εμείς προσωπικά είμαστε στην διάθεση σας, για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μας.



ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ