close
2 Νοε 2005 282
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 01/11/2005
Αρ. Πρωτ.: 302
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062982
Website: www.poyef.gr
ΠΡΟΣ: Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης


ΘΕΜΑ: Αλλαγή του τρόπου καταβολής συνδρομών, των μελών προς την Π.Ο.Υ.Ε.Φ.


Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι

Το διοικητικό συμβούλιο εφαρμόζοντας το άρθρο 6 του 1264/82 και υλοποιώντας σχετική απόφαση Πανελλαδικού Συνεδρίου αποφάσισε από 01/12/2005, οι εισφορές των μελών να κρατούνται αυτόματα από την μισθοδοσία "ΔΙΑΣ".
Η παρακράτηση θα γίνεται κάθε εξάμηνο (Δεκέμβριο και Ιούνιο) και θα αφορά το ποσό των 18¤, δηλαδή τις συνδρομές έξι μηνών. Το ποσό των συνδρομών που θα παρακρατείται θα αφορά τους έξι μήνες που ήδη έχουν παρέλθει, δηλαδή οι συνδρομές δεν θα προπληρώνονται. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2005 θα κρατηθεί το ποσό των 3¤, που αντιστοιχεί στην συνδρομή του ενός μήνα, ενώ τον Ιούνιο του 2006 θα κρατηθεί το ποσό των 18¤, που αντιστοιχεί στις συνδρομές του πρώτου εξαμήνου.
Ο τρόπος καταβολής είναι φυσικά υποχρεωτικός για όλα τα μέλη. Στην περίπτωση που κάποιο μέλος διαγραφεί ή παραιτηθεί από την ιδιότητα του, τότε με έγγραφο του σωματείου, προς την Ομοσπονδία αυτομάτως θα παύει η καταβολή της συνδρομής. Ακόμα ανάλογες ενέργειες θα γίνονται κάθε φορά που ένας συνάδελφος, θα γίνεται νέο μέλος της ομοσπονδίας.

Ο τρόπος της παρακράτησης συνδρομών από την μισθοδοσία είναι κάτι το σύνηθες για άλλες ομοσπονδίες δημοσίων υπαλλήλων, καθώς συγκεντρώνουν μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:
- Διευκολύνει τον προγραμματισμό εσόδων - εξόδων της Ομοσπονδίας.
- Αποκλείονται τα συνήθη προβλήματα μη καταβολής των συνδρομών καθώς και οι συνέπειες αυτών (κυρώσεις - διαγραφές).
- Η παρακράτηση, γίνεται μέσω του συστήματος "ΔΙΑΣ" με την ίδια διαδικασία όπως και οι άλλες κρατήσεις (συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό).
- Στο αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας, που λαμβάνουμε κάθε μήνα, θα αναγράφεται το ποσό, που παρακρατείται, καθώς και η αιτιολογία π.χ. "συνδρομή ομοσπονδίας", έτσι θα υπάρχει διαρκής έλεγχος από τους συναδέλφους.
- Εξοικονομούνται χρήματα καθώς:
α) δεν παρακρατείται προμήθεια από τις τράπεζες, όπως γίνεται τώρα κάθε φορά που το σωματείο καταθέτει την συνδρομή (είναι 1,5¤ Χ 23 σωματεία = 35¤ Χ 12 μήνες = 420¤ ετησίως),
β) δεν θα αποστέλλονται "φαξ" κάθε μήνα από τα πρωτοβάθμια στην Ομοσπονδία (κόστος 500¤ ετησίως). Δηλαδή, συνολικό κόστος 920¤ περίπου.
- Εξοικονομείται χρόνος καθώς:
α) δεν θα απαιτείται αρχειοθέτηση από την Ομοσπονδία (καταγραφή όλων των "φαξ", τηλέφωνα υπολογισμός εσόδων, καθυστερήσεις στην καταβολή των συνδρομών, κ.α.),
β) από την αναζήτηση, εκ μέρους του ταμία του πρωτοβάθμιου, των συναδέλφων για την καταβολή των συνδρομών και ιδίως αυτών που δεν είναι ιδιαίτερα συνεπείς.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ελάχιστα σωματεία είναι οικονομικά τακτοποιημένα ενώ συνολικά οφείλονται 9000¤ από συνδρομές σωματείων! Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ανάγκασε τον ταμία της ομοσπονδίας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους προέδρους των σωματείων, γεγονός που πέρα από σπατάλη χρόνου αποτελεί και σπατάλη χρημάτων (τηλέφωνα, αλληλογραφία).
- Τον ίδιο τρόπο παρακράτησης των συνδρομών μέσω μισθοδοσίας, εφαρμόζουν και άλλες ομοσπονδίες δημοσίων υπαλλήλων όπως π.χ. υπάλληλοι νοσοκομείων, τραπεζικοί, αστυνομικοί, αλλά και οι δικαστικοί υπάλληλοι και η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

'Iσως, να υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις, από συναδέλφους όπως, τι θα συμβεί αν γίνει κάποιο λάθος και κρατηθούν πολλά χρήματα ή αν η ομοσπονδία αυξήσει υπέρογκα (!) την συνδρομή. 'Oσο αφορά την πρώτη περίπτωση, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι αν γίνει λάθος και κρατηθούν παραπάνω χρήματα, τότε η Ομοσπονδία θα τα επιστρέψει και θα προβεί σ' όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να μην επαναληφθεί. Βέβαια επειδή η διαδικασία είναι μέσω του "ΔΙΑΣ" και είναι αυτόματη, είναι απίθανο να παρουσιαστούν δυσλειτουργίες. Σχετικά με την δεύτερη περίπτωση, σας γνωρίζουμε ότι για οποιαδήποτε αυξομείωση της συνδρομής, απαιτείται απόφαση του Πανελλαδικού Συνεδρίου.
Είναι αντιληπτό, ότι το σύστημα παρακράτησης της συνδρομής από την μισθοδοσία, έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, ενώ τα όποια, ενδεχομένως, μειονεκτήματα θα αξιολογηθούν και με την αυτονόητη καλή διάθεση, θα ξεπεραστούν.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ