close
18 Δεκ 2003 273
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 17/12/2003
Αρ. Πρωτ.: 332
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062982
Website: www.poyef.gr
ΠΡΟΣ:
  • Προέδρους Πρωτοβάθμιων Ενώσεων Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης
  • Αντιπροσώπους Ομοσπονδίας


ΘΕΜΑ: Ιστορικό, νομοθεσία και δικαστική διεκδίκηση του επιδόματος σίτισης.



Συνάδελφοι,

'Eνα από τα βασικότερα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας ήταν και η οικονομική εξίσωση όλων των υπαλλήλων των καταστημάτων Κράτησης, όπως ορίζεται και από την κείμενη νομοθεσία.
Οι οικονομικές διαφορές, συνιστούνταν κυρίως στην μη καταβολή:
α)υπερωριακής εργασίας,
β) εργασίας πέρα του πενθημέρου,
γ) εργασίας πέρα του κανονικού κατά τις αργίες και
δ) του επιδόματος σίτισης.
Ως προς τα τρία πρώτα, μετά από απαίτηση και συστηματική διεκδίκηση της Ομοσπονδίας μας, τελικά εκδόθηκε υπουργική απόφαση, στις αρχές του 2003, βάση της οποίας και οι Εξωτερικοί Φρουροί απολαμβάνουν τις αποζημιώσεις της επιπρόσθετης και εξαιρέσιμης εργασίας.
Για το επίδομα σίτισης, μετά την ίδρυση της Ομοσπονδίας τον Δεκέμβριο 2002, για πρώτη φορά τέθηκε συνδικαλιστικά, (φυσικά μέχρι τότε δεν είχε τεθεί από κανέναν) το ζήτημα καταβολής του επιδόματος σίτισης και στους Εξωτερικούς Φρουρούς.
Η πολιτική ηγεσία, δια του διευθυντή του Υπουργού Δικαιοσύνης, μας ενημέρωσε ότι η καταβολή του επιδόματος είναι παράνομη (βάση του Ν.2470/97) και κακώς μέχρι τώρα δινόταν, συνεπώς το 2003 δεν θα καταβληθεί σε κανέναν υπάλληλο.
Πράγματι, μέχρι τον μήνα Νοέμβριο 2003 δεν καταβλήθηκε σε κανέναν υπάλληλο.
Η Ομοσπονδία, όμως δεν επαναπαύτηκε και με έγγραφο της τον Ιούνιο (αρ.πρ. 186 24/06/03) έθεσε εκ νέου, το θέμα καταβολής του επιδόματος σίτισης, ενώ τον Ιούλιο σε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, πήρε την διαβεβαίωση ότι αν καταβληθεί, θα καταβληθεί εξίσου σ' όλους τους υπαλλήλους των Καταστημάτων Κράτησης.
Εξαίφνης, τον μήνα Οκτώβριο με έγγραφο της η Διεύθυνση Οικονομικού προς τους διευθυντές των Κ.Κ., ζήτησε τις καταστάσεις δικαιούχων για το επίδομα σίτισης. Τότε η Ομοσπονδία, πραγματοποίησε μια σειρά από συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και με τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού, ο οποίος "δήλωσε άγνοια επί του θέματος! ".
'Hταν πλέον φανερό, ότι υπήρχε σκοπιμότητα και σοβαρό ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι Εξωτερικοί Φρουροί. Η Ομοσπονδία αντέδρασε άμεσα, αποστέλλοντας δύο έγγραφα στον Υπουργό Δικαιοσύνης (αρ.πρ. 277/24-10-03 & 293/11-11-03) και δια των πρωτοβάθμιων ενώσεων σ' όλους τους διευθυντές των Κ.Κ. Στα παραπάνω έγγραφα, που συντάχθηκαν σε συνεργασία με τους νομικούς μας συμβούλους, τεκμηριώναμε με νομικά επιχειρήματα ότι η μη καταβολή του επιδόματος σίτισης στους Εξωτερικούς Φρουρούς είναι άδικη και παράνομη πράξη.
Σε συνέχεια των παραπάνω εγγράφων και ενεργειών, κληθήκαμε από τον διευθυντή του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος μας δήλωσε ότι θα δοθεί μόνο στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για εννέα (αντί για δώδεκα) μήνες (!) και αυτό για τελευταία φορά καθώς για το 2004 δεν υπάρχουν πιστώσεις, ενώ ο λόγος που δίνεται μόνο στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είναι γιατί τα χρήματα είναι λίγα και επειδή αυτοί το ελάμβαναν εδώ και 40 χρόνια (!) ενώ εμείς όχι.
Το διοικητικό συμβούλιο, συνεδρίασε άμεσα στις 08/11/03 και αποφάσισε ομόφωνα την κατάθεση αγωγής διεκδίκησης του επιδόματος σίτισης για τα έτη 2002 και 2003.
'Eνα από τα πιο συχνά και εύλογα ερωτήματα, είναι γιατί η Ομοσπονδία μας πέρα από την καταγγελία αυτής της ενέργειας του υπουργείου, δεν προχώρησε και σε δυναμικότερες ενέργειες. Η απάντηση είναι ότι, κατά το ίδιο διάστημα που ήταν σε εξέλιξη το επίδομα σίτισης, ταυτόχρονα ήταν και τα θέματα του κανονισμού, των όπλων, του δικαιώματος αγοράς ιδιωτικού οπλισμού και των κλιματιστικών και δεν συνέφερε σε καμία περίπτωση να ρισκάρουμε τόσες και τόσο σοβαρές διεκδικήσεις, για ένα επίδομα που θα "κοπεί". Επίσης, μας ήταν ήδη γνωστό ότι το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να νομιμοποιήσει το εν λόγω επίδομα ή να δώσει επιπλέον πιστώσεις ώστε να το πάρουν και οι Εξ. Φρουροί.
Βέβαια ταυτόχρονα, μας δίνεται και η δικαιολογία - δυνατότητα να το διεκδικήσουμε δικαστικά όχι για εννέα μήνες αλλά για είκοσι τέσσερις μήνες, γεγονός που αναμένεται να αποδώσει περίπου 750 € ανά υπάλληλο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά την απόφαση του στις 08/11/03, προχώρησε ήδη στην κατάθεση αγωγής διεκδίκησης του επιδόματος σίτισης για τα έτη 2002 και 2003, η οποία, σύντομα, θα κοινοποιηθεί και σ' όλες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις, μαζί μ' όλα τα απαραίτητα, προς υπογραφή, έγγραφα.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΙΤΙΣΗΣ
- Νομοθετικό διάταγμα 30/09/1935, άρθρο 29 παρ. α' & δ' "καθιερώνεται το επίδομα σίτισης" σ' όλο το φυλακτικό προσωπικό.
- Νόμος 20/02/1944, άρθρο 6, επεκτείνεται σ' όλο το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης.
- Κ.Υ.Α. Δικαιοσύνης και Οικονομικών αρ.πρ. 10097/1949, ορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος σίτισης, ενώ δικαιούχοι του παραμένει όλο το προσωπικό των Κ.Κ.
- Νόμος 2721/99 άρθρο 49, ορίζεται ότι οι απολαβές των Εξωτερικών Φρουρών, είναι αυτές του φυλακτικού προσωπικού.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ