close
5 Αυγ 2003 222
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 04/08/2003
Αρ. Πρωτ.: 223
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062982
Website: www.poyef.gr
ΠΡΟΣ: Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης


ΘΕΜΑ: Ανάθεση καθηκόντων Σωφρονιστικών Υπαλλήλων σε Εξωτερικούς Φρουρούς.


ΣΧΕΤΙΚΟ 1: Ημερήσια διαταγή Δ.Φ. Θεσσαλονίκης.
ΣΧΕΤΙΚΟ 2: Απάντηση σε σχετικό αίτημα της Δ.Φ. Κω, από την Γ.Δ. Σωφρονιστικής πολιτικής.
ΣΧΕΤΙΚΟ 3: Απάντηση σε σχετικό αίτημα της Δ.Φ. Θεσ/νίκης, από την Διεύθυνση Προσωπικού.



Κύριε Υπουργέ,

Στις 29/07/03 ο Διευθυντής Δ.Φ. Θεσσαλονίκης, εξέδωσε ημερήσια διαταγή σύμφωνα με την οποία, δύναται Εξωτερικοί Φρουροί να εκτελούν καθήκοντα Σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Παρόμοιο αίτημα είχε τεθεί, συμπτωματικά και από την Δ.Φ. Κορυδαλλού τον Μάιο του 2002, προκαλώντας απάντηση από τον τότε, Γ.Γ. του Υπουργείου και που έδινε εντολή στους διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης, οι Εξωτερικοί Φρουροί να απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντα τους. Επίσης ο Διευθυντής της Δ.Φ. Κω έθεσε ανάλογο αίτημα προ διμήνου και πάλι το υπουργείο απάντησε αρνητικά.
Στην περίπτωση, όμως της Δ.Φ. Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση προσωπικού συνηγόρησε στο αίτημα του διευθυντή, παρ' όλο που στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και η Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά.
Μια σειρά από νομοθετήματα (Ν. 2721/99, Ν. 2776/99, Π.Δ. 265/99, ΚΥΑ 196439/ 6-12-2002, ΚΥΑ 58819/07-04-03), ορίζουν με ακρίβεια τα καθήκοντα μας αλλά και τις περιπτώσεις και τον τρόπο, που κάτω από εξαιρετικές και έκτακτες συνθήκες επιτρέπεται η συνδρομή των Εξωτερικών Φρουρών εντός του Καταστήματος Κράτησης.
Εξάλλου στον Ν. 2721/99 (άρθρο 49 παρ 7), ο νομοθέτης είχε προβλέψει ανάλογες περιπτώσεις και προχώρησε στην απαγόρευση των μετατάξεων από και προς την υπηρεσία μας, επιχειρώντας έτσι να διασφαλίσει και να διαφυλάξει την ιδιαιτερότητα των καθηκόντων μας.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Διευθυντής της Δ.Φ. Θεσ/νίκης επικαλείται το άρθρο 30 του Ν 2683/99 που όμως στην παρ. 2 αναφέρει ότι τίθεται σε ισχύ κατ' εξαίρεση " …για να καλυφθούν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλυφθεί μ' άλλο τρόπο…". Δηλαδή πρέπει α) να υπάρχουν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες και β) να μην είναι δυνατόν να καλυφθούν μ' άλλο τρόπο.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι συντρέχουν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες, ασφαλώς δεν εξαντλήθηκαν οι τρόποι κάλυψης, που ορίζει ο νόμος.
Δηλαδή,
I. Αποδεσμεύτηκαν υπάλληλοι της ΔΕ φύλαξης, που τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα (γραμματεία, λογιστήριο, κ.α), διαφορετικά από τον κλάδο τους;
II. Ο προγραμματισμός αδειών θερινής περιόδου, εξαντλεί τα όρια που ορίζει ο Ν. 2683/99 ή ως είθισται, χορηγούνται άδειες μόνο κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο;
III. 'Eγινε χρήση της "πενθήμερης εργασίας πέρα από το κανονικό" όπως ορίζεται από την σχετική Κ.Υ.Α. λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών εργασίας και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού;
IV. 'Eγινε χρήση της "υπερωριακής εργασίας πέρα από το κανονικό" όπως ορίζεται από την σχετική Κ.Υ.Α. λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών εργασίας και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού;
Σας επισημαίνουμε με ένταση ότι η μ' αυτό τον τρόπο και περιεχόμενο, εκδοθείσα διαταγή είναι εκτός των ισχυόντων νομοθετικών πλαισίων και δικαίως προκαλεί αναστάτωση στους συναδέλφους μας, αλλά και δυσλειτουργία στην Δ.Φ. Θεσσαλονίκης.
Επίσης, τονίζουμε ότι οι Εξωτερικοί Φρουροί δεν είναι εκπαιδευμένοι για τα καθήκοντα που τους ανατίθενται, γεγονός που δημιουργεί μεταξύ άλλων και θέμα ασφάλειας τόσο για τους ίδιους, όσο και γενικότερα για το κατάστημα κράτησης.
Επιπλέον κατά τα διαστήματα που απασχολούνται, παρατύπως και καταχρηστικά οι Εξωτερικοί φρουροί, εντός του Καταστήματος Κράτησης, δεν εκτελούνται, τα από τον νόμο, καθήκοντα τους (περίπολα, μεταγωγές, κ.α) με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κύριε Υπουργέ,
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί, από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες η νομιμότητα της εκδοθείσας διαταγής, αλλά και να αποτραπούν παρόμοιες διαταγές στο μέλλον ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί στους αρμόδιους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης ότι ο νόμος είναι σαφής και δεν υπάρχουν περιθώρια αυτενέργειας και αυθαιρεσίας.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ