5 Μαι 2009 255
website: www.poyef.gr
ΠΡΟΣ: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.
  • κ. Δ/τή γραφ. Υπουργού Δικαιοσύνης.

ΘΕΜΑ: Προκήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης.

Κυρία, κύριε,

Με τον Ν. 2721/99, συστήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική υπηρεσία, με την επωνυμία «Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης». Σκοπός και αποστολή αυτής είναι η εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης, η φρούρηση των νοσηλευόμενων κρατουμένων και η πάσης φύσεως μεταγωγή κρατουμένων. Το Σώμα είναι ένοπλο και ένστολο, έχει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Ελληνικής Αστυνομίας τα οποία ορίζονται από ειδικές διατάξεις. Οι υπάλληλοι, που απαρτίζουν την υπηρεσία, υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι υπηρετούν σε 25 συνολικά υπηρεσίες, οι οποίες στελεχώνονται συνολικά, μόλις από χίλιους εξακόσιους (1600) Εξωτερικούς Φρουρούς, παρ’ όλο που έχουν συσταθεί τέσσερεις χιλιάδες οργανικές θέσεις (4000).

Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε, ώστε να αξιολογήσει την πορεία των διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας μας, την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίλυση των σοβαρών θεσμικών και υλικοτεχνικών αδυναμιών της υπηρεσίας.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, την προκήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη 6 Μαΐου & Πέμπτη 7 Μαΐου, καθ’ όλο το νόμιμο ωράριο εργασίας των μελών μας.
Την ημέρα της απεργίας, δεν θα εκτελεστεί καμία μεταγωγή κρατουμένων και το προσωπικό ασφαλείας θα διατεθεί αποκλειστικά για την φρούρηση των νοσηλευομένων κρατουμένων και των καταστημάτων κράτησης. Τέλος, δεν θα πραγματοποιούνται επισκεπτήρια στα νοσοκομεία (ούτε συγγενών, ούτε συνηγόρων).

Στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, είχε σημαίνοντα ρόλο ότι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» δεν συμπεριλήφθηκαν διατάξεις, που αφορούν την ενίσχυση ασφάλειας του κατ. κράτησης Κορυδαλλού (σχετικά με την φρούρηση νοσηλευομένων κρατουμένων σε νοσοκομεία) και την επιτάχυνση του διορισμού, άρα και ταχύτερης ανάληψης υπηρεσίας νέων Εξωτερικών φρουρών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι την ίδια στιγμή που δοκιμάζεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, δύο σημαντικότατες διατάξεις που θα ενίσχυαν σημαντικά την ασφάλεια των καταστήματα κράτησης, ειδικά η μία στο πολύπαθο κ.κ. Κορυδαλλού, εξαιρούνται από το νομοσχέδιο.

Η άνω απεργιακή κινητοποίηση λαμβάνει χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς απαιτείται να δοθεί λύση και στις κάτωθι κατευθύνσεις:
  • Προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων εντός του 2009. Οι οργανικές θέσεις στην Υπηρεσία μας είναι 4000 και υπηρετούν μόλις 1600 υπάλληλοι.
  • Υπογραφή της Κ.Υ.Α. «Κανονισμός λειτουργίας σχολής βαθμοφόρων» και ανάδειξη της ιεραρχίας εντός του 2009. Αν και προβλεπόταν εντός του τρέχοντος έτους να προκηρυχθεί διαγωνισμός ανάδειξης βαθμοφόρων, ακόμα δεν έχει συνταχθεί καν ο κανονισμός σχολής.
  • Υπογραφή της αναθεωρημένης Κ.Υ.Α. ιδιωτικός ατομικός οπλισμός. Μετά την θεσμοθέτηση του κανονισμού λειτουργίας (Π.Δ. 215/06), έχουν διαφοροποιηθεί κάποιες διατάξεις ενώ κάποιες άλλες δημιουργούν δυσχέρειες στην εφαρμογή της Κ.Υ.Α., οπότε πρέπει να αναθεωρηθεί (ουσιαστικά να επικαιροποιηθεί). Το σχέδιο της Κ.Υ.Α. είναι έτοιμο έχει ολοκληρωθεί μετά από συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας, έχει ελεγχθεί νομοπαρασκευαστικά, έχει «εγκριθεί» από όλες τις προηγούμενες πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες (Υπουργούς, Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς), από το 2007, αλλά ακόμα δεν έχει σταλεί στο Υφυπουργείο Δημοσίας Τάξεως για να συνυπογράφει. Σημειωτέον, ότι αυτή τη στιγμή άλλα γράφει η άδεια οπλοφορίας των εξωτερικών φρουρών και άλλα ισχύουν από το Π.Δ. 215/06.
  • Κατασκευή σχολής Εξωτερικών Φρουρών. Είχε ανακοινωθεί από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήριο Χατζηγάκη η κατασκευή σχολής σε χώρο του Ασπροπύργου (παλιό στρατόπεδο). Επίσης εναλλακτικά είχε εξεταστεί και η κατασκευή σχολής στο χώρο του Ελεώνα Θηβών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο ζήτημα αυτό. Είναι παράλογο, μια ειδική υπηρεσία να μην διαθέτει σχολή, αν και προβλέπεται δίμηνη εισαγωγική εσώκλειστη σχολή και τρίμηνη εσώκλειστη σχολή βαθμοφόρων. Δηλαδή, οι νεοδιόριστοι εξωτερικοί φρουροί, δεν μπορούν να εκπαιδευτούν κατάλληλα, ενώ οι ήδη υπηρετούντες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα μετεκπαίδευσης!
  • Μετεκπαίδευση προσωπικού εξωτερικής φρούρησης. Προβλέπεται η διεξαγωγή εκπαίδευσης κάθε έξι μήνες, είχε αποφασιστεί και ανακοινωθεί ότι από το 2006, θα εφαρμόζεται το σχετικό χρονοδιάγραμμα. ¸ως σήμερα δεν υφίσταται σχετικός σχεδιασμός, ενώ το προσωπικό έχει να εκπαιδευτεί, τουλάχιστον, μια τριετία.
  • Αγορά υπηρεσιακού οπλισμού. Η υπηρεσία διαθέτει μια πανσπερμία οπλισμού του 1911 του 1935 και μάλιστα διαφόρων διαμετρημάτων. Καμία πρωτοβουλία για την διεξαγωγή διαγωνισμού προμήθειας σύγχρονου οπλισμού, δεν έχει ληφθεί έως σήμερα.
  • Αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ένταξη δαπανών στο πρόγραμμα δαπανών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, δεν έχει προχωρήσει ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός προμηθειών. Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και οι ασύρματοι, αντιστοιχούν ένα ανά δέκα ή δεκαπέντε υπαλλήλους, επίσης οι βραχείες ράβδοι και οι χειροπέδες δεν επαρκούν για όλο το προσωπικό, ενώ δεν υπάρχουν ούτε ατομικοί φακοί. Χαρακτηριστικά σας γνωρίζουμε, ότι όλα τα παραπάνω υλικά, είτε ο κάθε συνάδελφος τα έχει προμηθευτεί από τον οβολό του, είτε συνάδελφοι εκτελούν υπηρεσία χωρίς αυτά, δηλαδή μόνο με την στολή τους!
  • Δίκαιη και ορθή κατανομή των εξαιρέσιμων και των υπερωριών, καταβολή των δεδουλευμένων. Οφείλονται δεκάδες χιλιάδες ημερήσιες αναπαύσεις (κομμένα ρεπό) στους Εξωτερικούς Φρουρούς, τα οποία δεν έχουν αποζημιωθεί. Επίσης, δεν έχουν αποζημιωθεί την νυχτερινή τους εργασία, για το διάστημα Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2008.
  • Επίσης, μεταξύ άλλων, είχε ανακοινωθεί από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Σωτήριο Χατζηγάκη, η αύξηση κατά 100 ευρώ μηνιαίως του μερίσματος του διανεμητικού λογαριασμού, αύξηση η οποία ουδέποτε δόθηκε.

Κυρία, κύριε,

Τα παραπάνω δεν αποτελούν στείρες διεκδικήσεις της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης, αλλά καίριες διατάξεις και ενέργειες που αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας μας και για τις οποίες συμφωνεί απόλυτα και η υπηρεσιακή ηγεσία. Εξάλλου, για την υλοποίηση των προαναφερθέντων δεσμεύτηκε δημόσια η προηγούμενη πολιτική ηγεσία σε πανελλαδικό συνέδριο της ομοσπονδίας μας.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί, ότι οι υπάλληλοι στους οποίους έχει ανατεθεί η ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης, οι μεταγωγές και η φρούρηση των κρατουμένων στα νοσοκομεία είναι:
α) λιγότεροι από τους απαιτούμενους σε ποσοστό 60%,
β) εργάζονται αδιάκοπα χωρίς ρεπό, τους οφείλονται οι άδειες του προηγούμενου έτους,
γ) δεν διαθέτουν σχολή εκπαίδευσης και δεν έχει πραγματοποιηθεί μετεκπαίδευση (βολές με οπλισμό) τα τελευταία 3 χρόνια,
δ) ο οπλισμός είναι πεπαλαιωμένος, ποικιλόμορφος και χωρίς αξιόπιστα πυρομαχικά,
ε) δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, όπως ασύρματοι, αλεξίσφαιρα, κ.α.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ