close
5 Μαι 2009 226
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Κορυδαλλός 04/05/2009
Αρ. Πρωτ.: 219
Γραφεία:
Σολωμού 2 Κορυδαλλός
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2104958388
2104958588
Διεύθυνση Αλληλογραφίας:
Ταχυδρομικό γραφείο 1
Ταχυδρομική θυρίδα 91520
Τ.Κ. 18101 Κορυδαλλός
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ: Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


ΘΕΜΑ: Παρατηρήσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».


Συνάδελφοι,

Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που έχει σκοπό την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, την αποσυμφόρηση, την αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης και των εργασιακών συνθηκών, μας βρίσκει σύμφωνους και αρωγούς.
'Eτσι οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοθετήματος και ειδικότερα των άρθρων που προβλέπουν ευνοϊκότερη επιμέτρηση της ποινής, μείωση των προφυλακίσεων, ένταξη των καταστημάτων κράτησης στο Ε.Σ.Υ. είναι επαινετές και αποτελούν θετικότατες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Το σχέδιο νόμου, όμως δεν αποφεύγει κάποιες αστοχίες. Συγκριμένα, ο κύριος Υπουργός, αποπειράται να θίξει κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στα καταστήματα κράτησης.
Προχωράει λοιπόν, στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου, στην αύξηση των μελών από πέντε σε επτά και την αλλαγή της σύνθεσης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, στο οποίο αντί των διευθυντών των κατ. κράτησης θα το απαρτίζουν διευθυντές της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.Στην προκειμένη περίπτωση, ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης, νομοθετεί ευκαιριακά λόγω συγκυριών και καταστάσεων και όχι στο διηνεκές, με τρόπο ενιαίο και συνταγματικά ανεκτό, όπως ισχύει για την συγκρότηση και τα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
α) Ποια σχέση μπορεί να έχουν οι δώδεκα (12) διευθύνσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την καθημερινή πραγματικότητα, στα καταστήματα κράτησης; Οι μόνοι που μπορούν να αντιληφθούν, λόγω καθημερινής τριβής και συναναστροφής με τους κρατούμενους, την πραγματικότητα και τις ειδικές συνθήκες είναι οι εκεί εργαζόμενοι. Είναι άραγε ποτέ δυνατό, διευθυντές ενός άλλου φορέα, οι οποίοι πλην φωτεινών εξαιρέσεων, δεν έχουν περάσει ποτέ την είσοδο ενός καταστήματος κράτησης, να έχουν λόγο, να είναι εισηγητές και να έχουν δικαίωμα ψήφου, για υπαλλήλους άλλου, ξένου προς αυτούς εργασιακού χώρου;
β) Επιπλέον, απαξιώνεται την συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, μειώνοντας την δύναμη των ψήφων και της παρέμβασης των εργαζομένων, από δύο ψήφους σε σύνολο πέντε μελών (2/5) σε δύο ψήφους σε σύνολο επτά μελών (2/7).

Η πρόταση μας είναι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, να παραμείνει πενταμελές, με την συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας Σωφρονιστικής Πολιτικής ως προέδρου (όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου), ενώ τα άλλα δύο μέλη να παραμείνουν διευθυντές των καταστημάτων κράτησης και φυσικά οι δυο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Συνάδελφοι,

Καθώς το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση αύριο Τρίτη 5 Μαΐου και ώρα 14.00 στη ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ στη Βουλή, παρακαλούμε και για τη δική σας άμεση παρέμβαση.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ