close
Η πλήρης ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη στο 6ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, στην Καλαμπάκα.



Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, και μάλιστα στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, το Νομό Τρικάλων, για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 6ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης.
Θέλω κατ¢ αρχήν να σας υπογραμμίσω ότι όλοι μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζουμε το σημαντικό και ιδιαίτερα δύσκολο έργο που επιτελείτε όλοι εσείς οι Εξωτερικοί Φρουροί των Καταστημάτων Κράτησης. Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα έργο σκληρό, το οποίο όμως λειτουργεί με ανθρωπιστικά κριτήρια. ¼λοι οι άνθρωποι του Υπουργείου μας, και εγώ προσωπικά, βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα σας. Είμαστε οι αρωγοί και οι συνεργάτες σας. Και θέλω να το γνωρίζετε αυτό.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

¼λους αυτούς τους μήνες εργαζόμαστε εντατικά για να εκπληρώσουμε ορισμένους στόχους που θέσαμε για:
• ένα σύγχρονο και ανθρώπινο σωφρονιστικό σύστημα.
• τη μετατροπή των φυλακών σε χώρους πραγματικού σωφρονισμού.
• τη διασφάλιση της παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων.
• την ομαλή επανένταξη των αποφυλακιζομένων στην κοινωνία.
• τη βελτίωση των εργασιακών και επαγγελματικών σας συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό:
Θέλω να σας γνωρίσω πως, στο πλαίσιο της πολιτικής μας κατά των ναρκωτικών, επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός των μέτρων για τη μείωση της ζήτησης, αλλά και της προσφοράς των ναρκωτικών.
Κατ¢ αυτόν τον τρόπο θα καταστήσουμε τα Καταστήματα Κράτησης ελεύθερα από παράνομες ουσίες. Παράλληλα, στηρίζουμε και διευρύνουμε όλα τα προγράμματα για τη διασφάλιση της παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων, σε συνεργασία πάντοτε με τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ακόμα.
Προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των φυλακών της χώρας.
Συγκεκριμένα: λίγο πριν το Πάσχα εγκαινιάσαμε το νέο σύγχρονο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελεώνα Θηβών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες μεταφέρονται 400 περίπου κρατούμενες από τον Κορυδαλλό.
Επίσης.
Τις επόμενες εβδομάδες εγκαινιάζουμε και το νέο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών. Αυτό θα ανακουφίσει σημαντικά τη σημερινή ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση. Γιατί εκεί θα μεταφερθούν κρατούμενοι από όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.
Προσθέτω ακόμη πως μέχρι το τέλος του χρόνου αποπερατώνονται τα νέα Καταστήματα Κράτησης, Νιγρίτας Σερρών, Δράμας και Χανίων. Και βέβαια προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες των τριών μεγάλων Σωφρονιστικών Καταστημάτων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στην Κασσαβέτεια Βόλου και στον Αγ. Ιωάννη Κορινθίας, τα οποία θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ. Για τη σωστή λειτουργία των υπαρχόντων, αλλά και των νέων καταστημάτων κράτησης, διορίστηκαν πρόσφατα 165 υπάλληλοι Εξωτερικής Φρούρησης, ενώ από τον ΟΑΕΔ εκκρεμεί η πλήρωση 31 ακόμα θέσεων. Σημειώνεται επίσης πως έχουν εγκριθεί οι προσλήψεις 100 Εξωτερικών Φρουρών για το 2008. Και παράλληλα, κινείται η διαδικασία πλήρωσης 450 ακόμη θέσεων.
Εξάλλου, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της δουλειάς σας, αυξήσαμε φέτος τον «πόρο» κατά 120 ευρώ για όλους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την ιεραρχία των Εξωτερικών Φρουρών. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να ξεκινήσει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, εργαζόμαστε εντατικά για να τακτοποιήσουμε τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν την Υπηρεσία σας. Συγκεκριμένα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας κοινοποιήσω τα εξής:
• Για την εξασφάλιση των οικογενειών σας, σε περίπτωση θανάτου Εξωτερικού Φρουρού εν ώρα υπηρεσίας, υιοθετείται η νομοθετική διάταξη για τον διορισμό της συζύγου ή του παιδιού σε κενή οργανική θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
• Διαθέτουμε κονδύλι 317.000 ευρώ, για την αγορά σύγχρονου οπλισμού,
• ενώ επίκειται επικαιροποίηση της Κ.Υ.Α. «ιδιωτικός οπλισμός Εξωτερικών Φρουρών».
• Προχωράμε στη χορήγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών στις φρουρές.
• 'Eχει ολοκληρωθεί η προμήθεια 159 αλεξίσφαιρων γιλέκων και 78 φορητών ασυρμάτων για τη διευκόλυνση του έργου σας και την ασφάλειά σας.

Ακόμα,
έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση για την προμήθεια 305 τεμαχίων χειροβομβίδων χημικών ουσιών, ενώ θέλω να σας βεβαιώσω ότι μελετάμε σοβαρά όλα τα αιτήματά σας για παροχή υλικοτεχνικής υποδομής στην Υπηρεσία σας.
Παράλληλα, με Προεδρικό Διάταγμα, καθιερώνεται και επισήμως η 16η Οκτωβρίου –ημέρα εορτής του Αγίου Λογγίνου, προστάτη των Εξωτερικών Φρουρών– ως εορταστική ημέρα για την Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης.
Τέλος, σας ενημερώνω ότι έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Εθνικής ¢μυνας την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή της Ελευσίνας, για την ανέγερση Σχολής Εξωτερικής Φρούρησης.
Θεωρούμε ότι είναι πρώτιστος στόχος η δημιουργία μιας σύγχρονης σχολής, όπου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η εισαγωγική και προαγωγική εκπαίδευσή σας, καθώς και οι μετεκπαιδεύσεις.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας βεβαιώσω, ότι όλοι μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης –και εγώ προσωπικά– βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό σας. Σας καλώ λοιπόν όλους, να αγωνιστούμε από κοινού. Σας καλώ να εντείνουμε την κοινή προσπάθεια για πιο ασφαλείς αλλά και πιο ανθρώπινες Φυλακές. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στις προτάσεις και τους προβληματισμούς σας. Γιατί μόνον μαζί μπορούμε να πετύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που προσφέρετε στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των Καταστημάτων Κράτησης, καταβάλλει και θα εξακολουθήσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας. Κάνετε μια δύσκολη και συγχρόνως επικίνδυνη δουλειά. Πράγματι, η Πολιτεία έχει υψηλές απαιτήσεις από εσάς. Και σας στηρίζει, περιμένοντας να ανταποκριθείτε πλήρως σε αυτές.
Σας καλωσορίζω και πάλι στην πατρίδα μου, και σας εύχομαι καλή επιτυχία στη διεξαγωγή του 6ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου σας.