close
25 Απρ 2007 100
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 24/04/2007
Αρ. Πρωτ.: 156
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062985
website: www.poyef.gr
e-mail: ds@poyef.gr
ΠΡΟΣ:
  • κ. Γεν. Γραμματέα.
  • κ. Ειδ. Γραμματέα.
  • Γεν. Δ/νση Σωφρ. Πολιτικής.
  • Δ.Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφ. κ. Υπουργού.


ΘΕΜΑ: Προμήθεια περιορισμένου αριθμού όπλων «μη θανάσιμης βίας».


Κύριε Διευθυντά,

Η Ομοσπονδία μας επανέρχεται στο αίτημα της προμήθειας περιορισμένου αριθμού όπλων «μη θανάσιμης βίας». Θυμίζουμε ότι το αίτημα αυτό είχε για πρώτη φορά τεθεί μετά το συμβάν της 31/12/2006 στη Φρουρά Κορυδαλλού, με την επίθεση 25-30 αναρχικών στο κατάστημα κράτησης.
Η στάση κρατουμένων στο κ.κ. Μαλανδρίνου, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί άμεσα και με ασφάλεια - πριν λάβει διαστάσεις - αν η Εξωτερική Φρουρά διέθετε τέτοια μέσα. Την μεθοδολογία χρήσης αυτών των μέσων την αναλύουμε σε μελέτη που σας επισυνάπτουμε.
Η χρήση «όπλων μη θανάσιμης βίας», είναι ευρέως διαδεδομένη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και την Αμερική. Εξάλλου, κλιμάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε παρακολουθήσει επίδειξη αυτών των μέσων, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά η προμήθεια τους δεν προχώρησε.
'Oπως θα διαβάσετε στην μελέτη που επισυνάπτουμε η φιλοσοφία αυτών των όπλων, είναι ιδανική για τις υπηρεσιακές ανάγκες που καλείται να αντιμετωπίσει η Εξωτερική Φρουρά και ειδικότερα για την αντιμετώπιση εξεγέρσεων. Φυσικά δεν είναι ανάγκη να εξοπλιστεί μαζικά η Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης με αυτά τα μέσα, είναι αρκετό να αγοραστούν τόσα τεμάχια όσες οι εξωτερικές σκοπιές των καταστημάτων κράτησης.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


PEPPERBALL
Η ασφαλής μέθοδος διαχείρισης κρίσεων, διαδηλώσεων και εξεγέρσεων κρατουμένων.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα όρια χρήσης βίας και την διαχείριση βίαιων όχλων (διαδηλώσεις, εξεγέρσεις κρατουμένων, συμπλοκές).
Μέχρι ποιού σημείου δικαιολογείται η χρήση βίας και ποιές ασφαλείς εναλλακτικές έχει η Εξωτερική Φρουρά Καταστημάτων Κράτησης για να καταστείλει επικίνδυνες συμπεριφορές;

Το πρόβλημα αντιμετώπισης ταραχών και εξεγέρσεων στους χώρους των φυλακών ή κατά την μεταγωγή βίαιων κρατουμένων είναι πανάρχαιο. Παραδοσιακές μέθοδοι όπως η χρήση αστυνομικών ράβδων φέρνουν σε επαφή το προσωπικό με τους ταραξίες με αμφίβολο αποτέλεσμα και κίνδυνο για τους φρουρούς. ¢λλες λύσεις όπως η χρήση πλαστικών βολίδων εμπεριέχουν μεγάλους κινδύνους μόνιμου τραυματισμού ή και θανάτου των κρατουμένων ενώ η χρήση ισχυρών χημικών («φυσούνες», CS κλπ) θέτουν σε κίνδυνοκαι τους χειριστές τους, λόγω των μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία όσων εκτίθενται στις ουσίες αυτές.Αρχής γενομένης από το 2000, η αμερικανική PepperBall Inc. προσφέρει ένα νέο εφόδιο στη φαρέτρα των δυνάμεων επιβολής της τάξης δημιουργώντας ένα «σκαλοπάτι» ανάμεσα στις προφορικές εντολές προς ένα κρατούμενο και στην χρήση ένοπλης βίας.

Φιλοσοφία του PepperBall.
Το σύστημα αυτό στηρίζεται στην χρήση ενός εκτοξευτή πλαστικών προ-θραυσματοποιημένων σφαιριδίων που περιέχουν την δραστική ουσία Καψαϊκίνη. Ο εκτοξευτής αυτός δεν διαφέρει οπτικά από έναν εκτοξευτή paint ball, έχοντας ανάλογες διαστάσεις και βάρος. Τα σφαιρίδια PepperBall δεν έχουν αρκετή ενέργεια ώστε να δημιουργήσουν μόνιμους τραυματισμούς, ακόμη και σε εξ¢ επαφής βολή.
Τα σφαιρίδια αυτά κατευθύνονται πάνω ή γύρω από τον στόχο και προκαλούν την ταχύτατη ανάσχεση του, βασιζόμενα στην συνδυασμένη δράση τριών παραγόντων επί του στόχου:
- Το ψυχολογικό σοκ από την εντύπωση ότι δέχεται πυροβολισμούς.
- Το αίσθημα πόνου από την πρόσκρουση των διασπώμενων σφαιριδίων.
- Την ακούσια αντίδραση στο νέφος σκόνης Καψαϊκίνης που τυλίγει τον στόχο.
Με την δράση των παραπάνω επιτυγχάνεται αστραπιαία καταστολή και των πιο βίαιων υπόπτων.
Μετά την βολή τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Εντός 2-3 δευτερολέπτων ο ύποπτος ή οι ύποπτοι καταβάλλονται και αδυνατούν να αντισταθούν ή να αντιδράσουν.
Η επίδραση της Καψαίκίνης διαρκεί περίπου 10 λεπτά, χρόνος αρκετός για να τερματιστεί μία επικίνδυνη κατάσταση. Κατά το διάστημα αυτό οι πληγέντες παρουσιάζουν συμπτώματα έντονης καταρροής, πυκνά δάκρυα που συνοδεύονται από ακούσιο κλείσιμο των ματιών, δύσπνοια και αίσθηση καψίματος σε πνεύμονες, αεροφόρες οδούς και δέρμα.Σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους το PepperBall παρουσιάζει μια σειρά από επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.
Είναι καταρχήν αναίμακτο μειώνοντας την πιθανότητα ακούσιων τραυματισμών των κρατουμένων, ενώ και η δράση τους είναι τέτοια που δεν απαιτείται απευθείας πλήγμα για την καταστολή του στόχου.
Σε αντίθεση με τα χρησιμοποιούμενα χημικά δακρυγόνα (CN, CS, κ.α) που είναι επικίνδυνα (με άγνωστες συνέπειες) για την υγεία τόσο των υπόπτων, όσο και των αστυνομικών, η Καψαϊκίνη είναι φυσικό προϊόν και 100% ακίνδυνο.
Το σημαντικότερο όμως προσόν του συστήματος είναι οι ασφαλείς αποστάσεις εμπλοκής. Η χρήση εκτοξευτών PepperBall επεκτείνει την ακτίνα δράσης των υπηρεσιών ασφαλείας. Μέχρι σήμερα για να συλληφθεί ένας βίαιος ύποπτος έπρεπε να υπάρξει φυσική επαφή. Για να διαλυθεί ένας όχλος χρειάζονταν έφοδος μίας μεγάλης αστυνομικής δύναμης. Με τους εκτοξευτές PepperBall οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις, έχοντας μια απόσταση ασφαλείας 25 έως 50 μέτρων ανάμεσα στους εαυτούς τους και τονκίνδυνο.

Επιχειρησιακή χρήση.
Με δεδομένα αυτά τα πλεονεκτήματα δεν αποτελεί έκπληξη ότι το σύστημα Pepperball βρίσκεται πλέον σε χρήση από 2.000 αστυνομικές υπηρεσίες και σωφρονιστικά καταστήματα διεθνώς. Το σύστημα σε υπηρεσία, παρουσιάζει μικρές ανάγκες συντήρησης, εύκολη εκπαίδευση του προσωπικού και μεγάλη ευελιξία χρήσης. Εκατομμύρια βολίδες χρησιμοποιούνται ετησίως από τους Οργανισμούς αυτούς, χωρίς να έχει συμβεί κανένας τραυματισμός που να σχετίζεται με την χρήση τους. Ταυτόχρονα εκτεταμένη χρήση τουσυστήματος γίνεται καθημερινά σε κλειστούς αλλά και υπαίθριους χώρους για τον έλεγχο όχλων.
Η μέχρι τώρα χρήση έχει δείξει ότι μια περιορισμένη αριθμητικά ομάδα εξοπλισμένη με PepperBall μπορεί να επέμβει άμεσα, να επιβληθεί σε πολλαπλάσιους αριθμούς υπόπτων και να αποκλιμακώσει μια επικίνδυνη κατάσταση «εν τη γενέσει».

Τέλος φρονούμε ότι η χρήση αυτών των μέσων από τις Εξωτερικές Φρουρές, δύναται να περιορίσει ή και να αποτρέψει εντελώς την ρίψη ναρκωτικών ουσιών και άλλων αντικειμένων από τον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων κράτησης, καθώς πλέον οι σκοποί θα έχουν το απαραίτητο μέσο αποτροπής και αντιμετώπισης.


Μελέτη της Π.Ο.Υ.Ε.Φ.
Ιανουάριος 2007