close
31 Αυγ 2011 222
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Γραφεία:
Σολωμού 2 Κορυδαλλός
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2104958388
2104958588
Διεύθυνση Αλληλογραφίας:
Ταχυδρομικό γραφείο 1
Ταχυδρομική θυρίδα 91520
Τ.Κ. 18101 Κορυδαλλός
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό
Προστασίας του Πολίτη



ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης



Κύριε Υπουργέ αν και ο κλάδος των Εξωτερικών Φρουρών διοικητικά υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ένα ζήτημα απαιτεί την άμεση ενημέρωση και παρέμβαση σας.

Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. 196309/2009 «οπλοφορία των Εξωτερικών Φρουρών Καταστημάτων Κράτησης»


Με τον Ν. 2721/99, συστήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική υπηρεσία, με την επωνυμία «Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης».
Σκοπός και αποστολή αυτής είναι η εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης, η φρούρηση των νοσηλευόμενων κρατουμένων και η πάσης φύσεως μεταγωγή κρατουμένων.
- Η Υπηρεσία αυτή αποτελεί ιδιαίτερο ένστολο και ένοπλο σώμα, λειτουργεί με τους δικούς της κανονισμούς (άρθρο 1 Π.Δ. 215/06).
- Το προσωπικό της έχει πειθαρχία και δική του ιεραρχία και τελεί σε διαρκή ετοιμότητα για την εκπλήρωση της αποστολής του, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς που το διέπουν (άρθρο 1 Π.Δ. 215/06).
- Το προσωπικό αυτό θεωρείται ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση κατά την οποία καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή του (άρθρο 1 Π.Δ. 215/06).

Οι Εξωτερικοί Φρουροί εκπαιδεύονται πέντε μήνες πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους (άρθρο 1 Ν. 3388/05). Στην εισαγωγική εκπαίδευση, εκπαιδεύονται από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην χρήση των όπλων ακολουθώντας το αντίστοιχο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ειδικών και Συνοριακών Φρουρών. Επιπλέον κάθε εξάμηνο μετεκπαιδεύονται στην χρήση των όπλων και πάλι από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3388/05 στους Εξωτερικούς Φρουρούς επιτράπηκε η αγορά και κατοχή του ιδιωτικού ατομικού οπλισμού. Με απόφαση των Υπουργών Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις και τα όργανα που είναι αρμόδια για την χορήγηση των αδειών κατοχής ιδιωτικού οπλισμού και οπλοφορίας του προσωπικού, καθώς και άλλο σχετικό θέμα.

Η Κ.Υ.Α. 196309/2009 ρύθμισε την οπλοφορία των Εξωτερικών Φρουρών Καταστημάτων Κράτησης. Ειδικότερα με το άρθρο 1 ορίστηκε ότι οπλοφορούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κατά τον απαραίτητο χρόνο μετάβασης από την οικία τους στην υπηρεσία τους και αντίστροφα, καθώς και κατά το χρόνο μετάβασης και επιστροφής τους στους ειδικούς χώρους εκπαίδευσης (σκοπευτήρια).

Η εφαρμογή αυτής της διάταξης χρήζει βελτιώσεων, καθώς πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το προσωπικό του Σώματος τελεί σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή και βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση κατά την οποία καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή του.
Επιπλέον στην πραγματικότητα ο χρόνος οπλοφορίας τους λόγω των καθηκόντων τους σε δικαστήρια, σε νοσηλευτήρια και πάσης φύσεως μεταγωγές (δηλαδή εκτελούν υπηρεσία εκτός του στενού πλαισίου των καταστημάτων κράτησης) εκτίνεται πραγματικά κατά πολύ περισσότερο από την προαναφερθείσα διάταξη.
Ακόμα λόγω της έλλειψης του προσωπικού, καθώς υπηρετούν χίλιοι εξακόσιοι υπάλληλοι αντί των τεσσάρων χιλιάδων που προβλέπεται, σχεδόν σε καθημερινή βάση κρίνεται αναγκαία η παρουσία τους για εκτέλεση υπηρεσίας, συνεπώς η μετάβαση στην οικεία τους για την παραλαβή του οπλισμού και στην συνέχεια η μετάβαση τους στην Υπηρεσία, πρακτικά δεν είναι λειτουργική. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν διαθέτει δημόσιο ατομικό οπλισμό, παρά μόνο μερικά εκατοντάδες περίστροφα της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνεπώς η εκτέλεση της ένοπλης υπηρεσίας των Φρουρών βασίζεται στον ιδιωτικό τους οπλισμό.
Τέλος πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η στοχοποίηση του προσωπικού του Σώματος αλλά και η φύση της εργασίας τους.
Γνωρίζουμε ότι το σχέδιο της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, έχει τεθεί υπόψη σας και θα επιθυμούσαμε να συζητήσουμε μαζί σας τυχόν επιφυλάξεις.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ