close
2 ΙανΜαρ 2008 247
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Κορυδαλλός 01/12/2008
Αρ. Πρωτ.: 407
Γραφεία:
Σολωμού 2 Κορυδαλλός
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2104958388
2104958588
Διεύθυνση Αλληλογραφίας:
Ταχυδρομικό γραφείο 1
Ταχυδρομική θυρίδα 91520
Τ.Κ. 18101 Κορυδαλλός
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ:







ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  • κ. Γεν. Γραμματέα.
  • κ. Ειδ. Γραμματέα.
  • κ. Γεν. Δ/ντή Σωφρ. Πολιτικής.
  • κα. Γεν. Δ/ντρια Διοικ. Υποστήριξης.
  • κ. Δ/ντή Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.

 

 

  • Πρωτ/μιες ενώσεις.

 

ΘΕΜΑ: Νομοθετική διάταξη, η οποία να προβλέπει την άμεση είσοδο στην Υ.Ε.Φ.Κ.Κ. των δοκίμων εξωτερικών φρουρών, μετά το πέρας της εισαγωγικής εκπαίδευσης.

 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Σύμφωνα με την παράγραφο 6, του άρθρου 1, του Ν.3388/05 «Οι επιλεγόμενοι διορίζονται στις θέσεις κλάδου ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης με το βαθμό του Φρουρού, ύστερα από επιτυχή παρακολούθηση προγράμματος βασικής εκπαίδευσης σε σχολές του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή της Ελληνικής Αστυνομίας διάρκειας δύο μηνών.». Η παραπάνω διάταξη αντικατέστησε, την διάταξη της παραγράφου 6, του άρθρου 49 του Ν. 2721/99, το οποίο όριζε ότι οι Εξωτερικοί Φρουροί πρώτα διορίζονται και αμέσως μετά ακολουθεί η εκπαίδευση τους (πρακτικά ορκίζονταν την 1η ημέρα της εκπαιδεύσεως τους). Η αντικατάσταση αυτή προτάθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες το 2003, με το σκεπτικό ότι αφενός θα συνέβαλε στην πειθαρχία και την καλή λειτουργία της σχολής, καθώς θα υπήρχε το ενδεχόμενο αποπομπής από την σχολή, άρα ο συνετισμός των δοκίμων θα ήταν δεδομένος και αφετέρου θα υπήρχε αμεσότητα στην εξέλιξη του προσωπικού καθώς αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, θα πραγματοποιούταν η σχολή και αμέσως μετά οι επιτυχόντες θα διορίζονταν! Συνεπώς, η Υπηρεσία θα είχε εκπαιδευμένο προσωπικό άμεσα, τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Εντούτοις, η εφαρμογή των άνω διατάξεων κάθε άλλο παρά ιδανικές ήταν.
Οι πρώτες εφαρμογές της διάταξης το 2006 και το 2007, επιφύλασσαν μια σειρά από δυσάρεστες εξελίξεις. Πρώτον, οι δόκιμοι ανέμεναν επί τριμήνου, μετά το πέρας της σχολής, τον διορισμό τους, την ίδια στιγμή οι Υπηρεσίες ανέμεναν τους δόκιμους για την ενίσχυσή τους και για την πρακτική τους εκπαίδευση. Δεύτερον, οι δόκιμοι πληρώθηκαν μετά τον διορισμό τους, δηλαδή επί έξι μήνες ήταν απλήρωτοι και τρίτον όταν πληρώθηκαν, έκπληκτοι είδαν ότι αποζημιώθηκαν μόνο για τους δύο μήνες της σχολής και όχι και για τους τρεις μήνες που με ευθύνη της Υπηρεσίας, ανέμεναν την παρουσίαση τους για εκτέλεση υπηρεσίας. Το γεγονός αυτό, ήταν πρωτάκουστο, καθώς οι νέοι συνάδελφοι ανέμεναν έξι μήνες, συνολικά, την πληρωμή τους και εν τέλει αποζημιώθηκαν με πεντακόσια (500) euro. Τέτοια αντιμετώπιση δεν απαντάται σε κανένα άλλο εργασιακό χώρο, πολύ περισσότερο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Φρονούμε ότι είναι συνετό, με αφορμή την επικείμενη πρόσληψη εξωτερικών φρουρών, να διασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση η αμεσότητα πρόσληψης, μετά το πέρας της σχολής, των δοκίμων συναδέλφων. Συγκεκριμένα, οι δόκιμοι συνάδελφοι μετά το πέρας της σχολής θα λαμβάνουν λίγες ημέρες βραχεία άδεια και αμέσως μετά θα παρουσιάζονται για υπηρεσία στα τμήματα τους. Το Φ.Ε.Κ. διορισμού τους, θα κυκλοφορεί, φυσικά, μετά το πέρας της σχολής, με αναγραφή όμως, ως ημέρα διορισμού την εναρκτήρια πρώτη ημέρα έναρξης της εισαγωγικής σχολής (κατά το πρότυπο των σπουδαστών στη σχολή δημόσιας διοίκησης).
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται:
α) άμεση συνέχεια της θεωρητικής δίμηνης εκπαίδευσης με την τρίμηνη πρακτική,
β) άμεση αξιοποίηση του νεοδιόριστου προσωπικού από τις Υ.Ε.Φ.Κ.Κ. και
γ) οικονομική αποζημίωση των δοκίμων, για όλο τον χρόνο εργασίας τους (σχολή και πρακτική εκπαίδευση), χωρίς πολύμηνη διακοπή.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ