close
26 Ιουν 2008 205
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
Χαλκίδα 25/06/2008
Αρ. Πρωτ.: 216
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΑΙΝΑ 7-9
(Εμπορικό Κέντρο FORUM)
Τ.Κ. 34100 - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΤΗΛ: 2221062982
FAX: 2221062985
website: www.poyef.gr
e-mail: [email protected]
ΠΡΟΣ: Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης


ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα ασφάλισης των μελών μας, σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική.


Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Στο τακτικό συνέδριο του 2005, αρκετοί αντιπρόσωποι (κυρίως από την Φρουρά της Πάτρας) έθεσαν ένα προβληματισμό «γιατί η Π.Ο.Υ.Ε.Φ. δεν προχωράει σε συμφωνία με κάποια ασφαλιστική εταιρία, ώστε να συνάψουν όσοι συνάδελφοι επιθυμούν ασφάλειες ζωής». Η πρόταση ακούστηκε ενδιαφέρουσα αλλά συνάμα επικράτησε ένας προβληματισμός, τόσο ως προς την αναγκαιότητα αυτής της κίνησης, τις δυσχέρειες σύναψης μιας τέτοιας συμφωνίας όσο και το γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη άλλα φλέγοντα θέματα (προσλήψεις, κανονισμός, κ.α.). Δυστυχώς, δύο αυτοκινητιστικά ατυχήματα συναδέλφων, το συμβάν με την δολοφονία των δύο αστυνομικών από δραπέτη στα Ιωάννινα, που έβαλαν ασυνείδητα και μοιραία, τον εαυτό μας στην απευκταία θέση τους, δραστηριοποίησαν την διοίκηση της ομοσπονδίας.
Η διοίκηση της Π.Ο.Υ.Ε.Φ. ξεκίνησε λοιπόν, μια έρευνα αγοράς προς αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς για ασφάλεια ζωής. Από τα πρώτα βήματα στον χώρο των ασφαλιστικών, διαπιστώθηκε ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ των εταιριών καθώς τα προγράμματα ήταν εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.
Αποφασίσαμε λοιπόν, να φτιάξουμε εμείς ένα πρόγραμμα που να καλύπτει το minimum των απαιτήσεων ενός Εξ. Φρουρού.
Συγκεκριμένα:
α/α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΠΑΡΟΧΗ ΠΟΣΟΥ
1 ΜΟΝΙΜΗ ΟΛΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ 80.000€
2 ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ έως 48.000€
3 ΕΞΟΔΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΤΥΧΗΜΑ (με αποδείξεις) έως 1000€
4 ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ 20.000€
5 ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 40.000€
6 ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 60.000€
• Η ασφάλεια ζωής πρέπει να είναι 24ωρη και να έχει διάρκεια 30 ετών, τουλάχιστον.
• Να μας καλύπτει σε κάθε περίπτωση (ένοπλη σύγκρουση, στάση, κ.α.) και κυρίως εν ώρα υπηρεσίας.
• Ακόμα τα συμβόλαια να είναι ατομικά, ώστε η αποπληρωμή να γίνεται με ευθύνη του συναδέλφου και όχι από την Ομοσπονδία.
• Επίσης, το παραπάνω πρόγραμμα να μπορεί να επεκταθεί (στα ποσά), να συνοδευτεί από άλλα προγράμματα (συνταξιοδοτικά, υγείας, κ.α.) και να ισχύει και για άλλα μέλη της οικογένειας μας.
Η προσφορά στάλθηκε στις ασφαλιστικές εταιρίες (και στο συνδικαλιστικό τους όργανο) ενώ δόθηκε και σε όλα τα μέλη του δ.σ. της Π.Ο.Υ.Ε.Φ. και των σωματείων, ώστε ο καθένας να αναζητήσει την καλύτερη προσφορά. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα μας απάντησαν πέντε εταιρίες, από τις οποίες οι τέσσερις κάλυπταν τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Η καλύτερη προσφορά ήταν της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ωστόσο, οι παραπάνω τιμές διανεμήθηκαν εκ νέου στους ενδιαφερόμενους (τις εταιρίες) και στα μέλη του δ.σ. της Π.Ο.Υ.Ε.Φ., ώστε να αναζητηθεί ενδεχομένως καλύτερη τιμή και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις διαδικασίες. Αφού δεν διαπιστώθηκε καμία μεταβολή, η προσφορά και τα συμβόλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής στάλθηκαν για έλεγχο στους νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό μας, ώστε εκ νέου να τοποθετηθεί όποιος συνάδελφος επιθυμούσε.
Η τιμή που εξασφαλίστηκε ήταν 200€ ετησίως, αμετάβλητη για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου και προνομιακές τιμές σε άλλα προγράμματα της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Τρία χρόνια μετά τις σχετικές αποφάσεις και περίπου δύο χρόνια μετά την υλοποίηση του προγράμματος, το όλο εγχείρημα έχει τελματωθεί. Σε σημείο τέτοιο, όπου η Εθνική Ασφαλιστική μας κοινοποίησε την ακόλουθη επιστολή (κοινοποιείται):
«Αξιότιμοι κύριοι, συμπληρώθηκαν 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Ομοσπονδίας σας, που σκοπό είχε να προσφέρει Ασφαλιστική κάλυψη στο επάγγελμά σας 24 ώρες το 24ωρο (και εν ώρα υπηρεσίας) με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Τηρώντας τις προφορικές δεσμεύσεις μας, επικοινωνήσαμε και οι δύο πλευρές το πρόγραμμα Ασφάλισης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (συνεχείς καταχωρήσεις στον κλαδικό σας τύπο, τηλεφωνικές επικοινωνίες με σχεδόν όλους τους συναδέλφους σας, επιστολές, fax, προσωπικές επαφές – αφού ταξιδέψαμε σχεδόν στο σύνολο των υπηρεσιών εξωτερικής φρούρησης). Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής δεν ήταν σημαντικά, αφού μετά βίας καταφέραμε να συνάψουμε 85 Ασφαλιστήρια συμβόλαια με ετήσια καθαρά ασφάλιστρα 20.000 ευρώ, σε ένα σύνολο άνω των 1500 συναδέλφων σας, όταν οι προβλέψεις μιλούσαν για περίπου 350 ασφαλιστήρια. Η Εθνική Ασφαλιστική τηρώντας την συμβατική της υποχρέωση, χωρίς να λάβει υπόψην της τα χαμηλά αποτελέσματα του πρώτου χρόνου, κατέθεσε χορηγία 2.500 € στο περσινό σας συνέδριο. Επίσης θεώρησε ανθρώπινο να συνδράμει οικονομικά στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου σας. Θεωρώντας δεδομένο ότι το εν λόγω ασφαλιστικό είναι απολύτως απαραίτητο σε εσάς και τις οικογένειές σας, (τα ατυχήματα, αλλά δυστυχώς ακόμη περισσότερο, οι θάνατοι κάποιων συναδέλφων σας, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές), έχει πολύ χαμηλό κόστος – μόλις 16 € τον μήνα – και υποστηρίζεται από μια πολύ έμπειρη Ομάδα Ασφαλιστικών Συμβούλων της πρώτης Ασφαλιστικής Εταιρίας της χώρας, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την χλιαρή αποδοχή του προγράμματος από τον κλάδο σας. Η Εθνική Ασφαλιστική θέλει να ευχαριστήσει την Ομοσπονδία σας και ειδικότερα τα μέλη του Προεδρείου της, για την αμέριστη συμπαράστασή της στην προσπάθεια που καταβάλουμε να πείσουμε τους συναδέλφους σας, ότι τους προσφέρουμε μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. ¼μως πλέον, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής μας έχει θέσει ως ελάχιστο στόχο για την διατήρηση προσφοράς του προγράμματος, την επίτευξη 300 ασφαλιστηρίων συμβολαίων (δηλ. Το 20 % περίπου του συνόλου), ως το τέλος του 2008. Είναι αυτονόητο, ότι όσοι εκ των συναδέλφων σας έχουν ασφαλιστεί ήδη, διατηρούν το ειδικό αυτό τιμολόγιο ισοβίως, οποιαδήποτε τύχη και αν έχει μελλοντικά το Ασφαλιστικό αυτό πρόγραμμα. Δεδομένης της από κοινού επιθυμίας μας, για την επιτυχία αυτής της συνεργασίας και λόγω του ότι θεωρούμε ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε δικό μας μέσο, παρακαλούμε ενημερώστε μας για τους τρόπους που πιστεύετε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον παραπάνω στόχο.»
Η διοίκηση της ομοσπονδίας, συναντήθηκε επανειλημμένα με την διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και αποφασίσαμε από κοινού, να ενημερωθούν οι συνάδελφοι μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων, του περιοδικού αλλά και επισκέψεων των ασφαλιστικών συμβούλων, με στόχο να αποτραπεί ο τερματισμός του προγράμματος. Συνεπώς, παρακαλούμε θερμά να ενημερωθεί το σύνολο των συναδέλφων, να συγκεντρωθούν οι ενδιαφερόμενοι και σε επικοινωνία με την Εθνική Ασφαλιστική να οργανωθούν συναντήσεις στα σωματεία μας.
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει έγκυρη ενημέρωση για τα οφέλη και το χαμηλό κόστος του προγράμματος, από εκεί και πέρα είναι απόφαση του κάθε συναδέλφου ξεχωριστά, η δικιά μας ευθύνη ως συνδικαλιστικοί φορείς, είναι να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και να διατηρήσουμε το πρόγραμμα, τόσο για τους ήδη υπηρετούντες όσο και για τους νέους συναδέλφους που θα προσληφθούν στο μέλλον.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
-Ο-
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ