close
2 Αυγ 2012 203

Κύριε Διοικητά,

Καταγγέλθηκε στην Ομοσπονδία μας ότι σε συναδέλφους Εξωτερικούς Φρουρούς που εκτέλεσαν νυχτερινή υπηρεσία (ωράριο 22:00 έως 06:00), διατέθηκαν ξανά σε υπηρεσία εντός του ιδίου 24ώρου από τη λήξη της νυχτερινής τους βάρδιας.

           Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι, εάν η καταγγελία είναι βάσιμη, η συγκεκριμένη ενέργεια είναι παράνομη, αντιβαίνει δε τόσο στο ΠΔ 215/2006 (Αρ. 16 παρ. 14 «Ως αδιάθετο−αλλαγή νοείται η κατάσταση του προσωπικού που βρίσκεται εκτός υπηρεσίας, μετά τη λήξη της νυκτερινής του βάρδιας και λογίζεται ως ημερησία ανάπαυση» περί κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας της υπηρεσίας εξωτερικής φρούρησης καταστημάτων κράτησης, όσο και στο νόμο και στο κοινοτικό δίκαιο. Παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις περί «αδιάθετου – αλλαγής» και ημερησίας ανάπαυσης, που είναι διατάξεις αναγκαστικού δικαίου.

 

Αντί άλλης αναφοράς, περί του νομικού ζητήματος που τίθεται, σας παραπέμπουμε απλά στην από 08.10.2009 Γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, κ. Χαράλαμπου Μπουκουβάλα, που τυγχάνει και νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας μας, η οποία έχει γίνει δεκτή από τον Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. και ουδεμία περαιτέρω διευκρίνιση κρίνουμε αναγκαία.

Με την παρούσα περιοριζόμαστε μόνο να προειδοποιήσουμε να μη διανοηθεί στο μέλλον κάποιος αρμόδιος να περικόψει αδιάθετο - αλλαγή από οποιοδήποτε συνάδελφο, καθώς η απόφασή του αυτή θα είναι προδήλως παράνομη και ως τέτοια δεν θα γίνει σεβαστή από τους συναδέλφους, θα αναληφθούν δε πρωτοβουλίες από την Ομοσπονδία να κινηθούν σε βάρος του διατάκτη οι προβλεπόμενες ποινικές ή άλλες κυρώσεις που τυχόν προβλέπονται.

           Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία με πρώτιστο σκοπό την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, αλλά και ασφαλώς την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τους νόμους και τους κανονισμούς.  

    ΑΡΧΕΙΟ:PDF