close
10 Νοε 2012 279

                                              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση προσπάθησε να αιφνιδιάσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και να επιφέρει καταληκτικές αλλαγές στις εργασιακές, συνταξιοδοτικές και μισθολογικές απολαβές που ίσχυαν ως τώρα με την κατάθεση του σχεδίου νόμου «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».

Η διοίκηση της Π.Ο.Υ.Ε.Φ. διαπίστωσε ότι στο σχέδιο νόμου επιχειρούνταν η αλλαγή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των υπαλλήλων στα κατ. κράτησης καθώς οριζόταν ότι : «Για το προσωπικό εσωτερικής φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των γενικών, ειδικών και θεραπευτικών καταστημάτων κράτησης και των ιδρυμάτων αγωγής ανηλίκων, που θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2013 και μετά η σύνταξη καταβάλλεται ακέραια με την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους».

Ουσιαστικά αυτή η διάταξη εκτός ότι αύξανε τα χρονικά όρια ηλικίας σε δύο, όπως άλλωστε και σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους , δεν έδινε την δυνατότητα της συντάξιμης υπηρεσίας στους συναδέλφους μας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Άλλαζε δηλαδή την τελευταία τροποποίηση που είχε γίνει με τον νόμο: «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου - Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» όπου ρητά αναφερόταν: «Για το προσωπικό εσωτερικής φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των γενικών, ειδικών και θεραπευτικών καταστημάτων κράτησης και των ιδρυμάτων αγωγής ανηλίκων, που θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2013 και μετά, η σύνταξη καταβάλλεται ακέραια με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας ή με τη συμπλήρωση τριάντα πέντε (35) ετών συντάξιμης υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογες διατάξεις συμπεριλήφθηκαν για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας τους κατά δύο έτη.

Άμεσα η διοίκηση της Π.Ο.Υ.Ε.Φ. προχώρησε σε επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς ,ώστε να γίνει αλλαγή στην διάταξη με πρόταση να αναγνωριστεί η συντάξιμη υπηρεσία χωρίς όριο ηλικίας λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματός μας. Συγκεκριμένα συναντήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων λίγες ώρες πριν την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Οικονομικών της προηγούμενης Κυβέρνησης Φίλλιπο Σαχινίδη και συζήτησε την πρόταση της Π.Ο.Υ.Ε.Φ.

Η πρόταση μας έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και διατυπώθηκε η διάταξη ως εξής: «Για το προσωπικό εσωτερικής φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των γενικών, ειδικών και θεραπευτικών καταστημάτων κράτησης και των ιδρυµάτων αγωγής ανηλίκων, που θεμελιώνει δικαίωµα σύνταξης από 1.1.2013 και μετά η σύνταξη καταβάλλεται ακέραια µε τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους ή µε τη συμπλήρωση τριάντα επτά (37) ετών συντάξιμης υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας».

Το νομοσχέδιο περιέχει και άλλες διατάξεις, όπως την αναστολή περικοπής της διαφοράς μείωσης με αναδρομική ισχύ από 31.10.2012 όπως επίσης και την κατάργηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, από 1.1.2013.

Κλείνοντας το Δ.Σ. της Π.Ο.Υ.Ε.Φ. ευχαριστεί τους συναδέλφους που βοήθησαν με παρεμβάσεις σε πολιτικά πρόσωπα.

 

staikouras 1 png   staikouras 2 png   saxinidis   

 

ΑΡΧΕΙΟ:PDF